Sıçan beyninden ve akciğerinden izole edilen doku faktörünün k vitamini inhibitörleri ile ilişkisinin incelenmesi - Taylan, Merve (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)
Ekstrensek pıhtılaşma sisteminde bazı proteinlere postranslasyonel modifikasyonla karboksil grubu bağlanır. Bu reaksiyon için K vitamini gereklidir. Çünkü karboksilazların koenzimi, K vitaminidir. 1990'lü yılların başından beri bilinen bu mekanizma tromboza bağlı MI, serebrovaskuler, periferal damar hastalığı olan kişilerin tedavisinde kullanılmaktadır. Bu tedavinin amacı K vitaminini baskılayarak pıhtı oluşumunu, kanamaya sebebiyet vermeden engellemektir. Protrombin zamanı testi (PTZ), koagulasyon kaskadında ekstrensek yolun göstergesi kabul edilir. Oral antikoagulan kullanan hastaların kullandıkları ilacın dozlarının tespitinde sıklıkla kullanılan bir biyokimyasal analizdir. Bu çalışmada; sıçan akciğeri ve beyninden izole ettiğimiz doku faktörü ile PTZ yapıp hastaların sonuçları ile uyumluluğunu incelemeyi ve alternatif geliştirmeyi amaçladık. İstanbul Medipol Üniversitesi Mega Hastanesi Biyokimya laboratuvarına PTZ ölçümü için gelen 27 olgu çalışmaya dahil edildi. Bu olguların 14 tanesinin otomasyon PTZ değerleri referans değerleri arasında, 13 tanesinin otomasyon PTZ değerleri saniye olarak diğerlerinden uzamış durumdaydı. PTZ için gerekli olan doku faktörü sıçan beyni ve akciğerinden elde edildi. Quick metodu ile ölçülen PTZ testi ile değerlendirildi. Hastane laboratuvarında otomasyonla yapılan PTZ sonuçları ile bizim araştırma amacıyla yaptığımız test sonuçları birbirine yakın değerler olduğu için sonuçlar istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur (p>0,05). Yapılan analizlerin sonucuna göre iki yöntem arasında bir uyum olduğu ve birbirinin alternatifi olduğu söylenebilir. Sonuçlar; kendi ürettiğimiz doku faktörünün standardize edilerek protrombin zamanı testinde kullanılabileceğini göstermiştir ve bulgularımız tromboplastin üretiminde literatüre katkı sağlayacaktır, PTZ testinde alternatif oluşturacaktır.

In the extrinsic coagulation system, the carboxyl group is attached to some proteins by postranslational modification. Vitamin K is required for this reaction. Because the coenzyme of carboxylase is vitamin K. This mechanism, known since the early 1990s, has been used in the treatment of people with MI, cerebrovascular and peripheral vascular disease due to thrombosis. The main purpose of this treatment is to prevent clot formation by suppressing vitamin K. Prothrombin time test (PT) is considered to be an indicator of the extrinsic pathway in the coagulation cascade. It is a biochemical analysis that is frequently used in determining the doses of drugs used by patients using oral anticoagulants. In this study, we performed PT with tissue factor isolated from rat lung and brain. We aimed to examine the compatibility of patients with their results and to develop an alternative to the test. 27 cases who came to Istanbul Medipol University Mega Hospital Biochemistry Laboratory for PT measurement were included in the study. The automation PT values of 14 of these cases were among the reference values, while the automation PT values of 13 of them were longer than the others in seconds. Tissue factor required for PT was obtained from rat brain and lung. It was evaluated with PTZ test measured by Quick method. The results of the PTZ tests made in the hospital laboratory with automation and the test results we made for research purposes were close to each other. Therefore, the results were found to be statistically insignificant (p>0,05). According to the results of the analysis, it can be said that there is a harmony between the two methods and there is an alternative to each other. As a result; showed that the tissue factor we produced can be standardized and used in prothrombin time testing. Our findings will contribute to the literature on thromboplastin production and will be an alternative to in PT test.
Investigation of the relationship of tissue factor isolated from the rat lung and brai?n with vitamin k inhibitors
Keywords: Antikoagulan; Doku Faktörü; K Vitamini; Protrombin Zamanı (PTZ); Anticoagulant; Prothrombin Time (PT); Tissue Factor; Vitamin K