Uyku apneli hastalarda cervical lordoz değerlendirilmesi - Korkmaz, Ali Osman (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Uyku hayatımızın büyük kısmını geçirdiğimiz bir zaman dilimidir. Bu süreç insanlık tarihinde merak uyandırmıştır. İnsanlar uyku sürecini incelemiş ve bu süreçteki davranışlarımızı öğrenmiştir. Uyku sürecinde insanlarda oluşan önemli patolojilerden bir tanesi de obstrüktif uyku apne sendromu (OUAS)'dur. Apne oluşumu pharynx obstruksiyonuna bağlı olarak gelişmektedir. Bu bölgeyi etkileyebilecek olan birçok kas yapısı mevcuttur. Benzer şekilde pharynx vertebrae cervicales'lerle de komşuluk içindedir. Bu bölgedeki bir yapının fonksiyon bozukluğu bir diğerini de etkileyebileceğini düşünerek bu çalışmayı yaptık. Oluşan apneler kişinin sağlıklı bir uyku süreci geçirmesini engellemektedir. Sağlıklı uyku süreci geçirmeyen kişilerde zaman içerisinde başta kardiyovasküler sistem hastalıkları olmak üzere birçok bedensel ve kognitif bozukluklar oluşabilmektedir. Birçok OUAS'lı kişi hastalığının farkında değildir. Genellikle yakınlarının tavsiyeleri üzerine hastaneye başvuru yapmaktadırlar. Tanı konulması için kullanılan altın standart yöntem polisomnografi (PSG) 'dir. Tanı konmuş kişilerde hastalığın şiddeti, apne hipopne indeksi (AHİ)'ne göre belirlenmektedir. Hastalığın şiddetine göre farklı tedavi seçenekleri mevcuttur. Bunların en başında en yaygın olarak kullanılan tedaviler sürekli pozitif basınç (PAP)'tır. Yapmış olduğumuz çalışmada otuz OUAS tanısı konulmuş hastanın lateral cervical grafileri çekildi. Çekilen bu grafiler incelendi ve ölçümler yapıldı. İki farklı açı ölçüldü bunlardan biri, birinci ve yedinci vertebrae cervicales arasında bir diğeri ise ikinci ve yedinci vertebrae cervicales arasındadır. Yapılan ilk ölçümde anlamlı bir sonuç bulunamamıştır (P 0,133). İkinci ve yedinci vertebrae cervicales'ler arasında yapılan ölçümde AHİ değerleri ve cervical lordoz açıları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (P 0,019).

Sleep is a time period where we spend most of our lives. This process has aroused curiosity in human history. People have studied the sleep process and learned about our behavior in this process. Obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) is one of the important pathologies that occur in humans during sleep. Apnea formation develops due to pharynx obstruction. There are many muscle structures that can affect this area. Similarly, the pharynx vertebrae is in close proximity to the cervicales. We have done this study considering that one structure in this region may affect another. Apneas prevent the person from having a healthy sleep process. Many physical and cognitive disorders, especially cardiovascular system diseases, may occur over time in people who do not have a healthy sleep process. Many OSAS people are not aware of their disease. They usually apply to the hospital on the advice of their relatives. The gold standard method used for diagnosis is polysomnography (PSG). The severity of the disease in individuals diagnosed is determined according to the apnea hypopnea index (AHI). There are different treatment options depending on the severity of the disease. The most commonly used therapies are continuous positive pressure (PAP). In our study, lateral cervical radiographs of 30 patients with OSAS were taken. These radiographs were examined and measurements were made. Two different angles were measured, one of which is between the first and seventh vertebrae cervicales and the other is between the second and seventh vertebrae cervicales. No significant result was found in the first measurement (P 0.133). A significant correlation was found between AHI values and angles of cervical lordosis in the measurement between the second and seventh vertebrae cervicales (P 0.019).
Evaluation of cervical lordosis in sleep apnea patients
Keywords: Apne; Cervical Lordoz; Cervical Vertebrae; Obstruksiyon; Uyku Apnesi; Apnea; Cervical Lordosis; Cervical Vertebrae; Obstruction; Sleep Apnea