Tip 2 diyabetli kadınlarda beden algısının cinsel yaşama etkisi - Sulamış, Nesibe (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Tip 2 diyabet prevelansı giderek artmakta ve kadın cinsel fonksiyonlarını etkileyen en önemli etmenlerden biri olarak bilinmektedir. Bu çalışma, tip 2 diyabetli kadınlarda beden algısının cinsel yaşama etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlandı. Araştırma Ekim 2020-Mayıs 2021 tarihleri arasında İstanbul Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tip 2 diyabet tanısı ile Diyabet Eğitim Hemşireliği'ne başvuran 20-50 yaş arası 150 kadın ile yürütüldü. Çalışma verileri araştırmacı tarafından yüzyüze görüşme tekniği ile Kişisel Bilgi Formu (KBF), Yeni Cinsel Doyum Ölçeği (YCDÖ), Beden Algısı Ölçeği (BAÖ) kullanılarak toplandı. Bulguların yorumlanmasında frekans tabloları ve tanımlayıcı istatistikler kullanıldı. Çalışmanın analizinde paremetrik verilerin karşılaştırılmasında t testi ve ileri analiz için ANOVA ve Tukey testi, nonparametrik verilerin karşılaştırılmasında Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testleri ve Bonferroni düzeltmesi kullanılmıştır. Bu çalışmada kadınların 41-50 (%74) yaş grubunda olduğu, %60'nın ilköğretim mezunu, %88'inin evlilik yaşı 25 yaşın altında, %42,6'sının 2-5 yıldır diyabet, %62'sinin obez olduğu bulundu. Katılımcıların %81,3'ünün diyabetin cinsel sağlığa etkilerini bilmediği, %80'inin diyabetin cinsel yaşamını değiştirdiğini, %79,2'sinin cinsel isteksizlik, %18,3'ünün cinsel istekte azalma, %19,2'sinin vajinal kuruluk/disparoni gibi şikâyetleri olduğu belirlendi. Çalışmadaki kadınların YCDÖ ortalama toplam puanı 43,4±18,1, BAÖ ortalama puanı 132±20,2 olarak bulundu. BAÖ puanları ile YCDÖ ben merkezli, eş-partner/cinsel aktivite merkezli alt boyutları ve toplam puan arasında pozitif yönde, zayıf derecede ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu saptandı (p<0,05). Sonuç olarak; Tip 2 diyabetli kadınlarda beden algısının olumsuz etkilendiği ve cinsel doyumu olumsuz yönde etkilediği belirlendi. Tip 2 diyabetli kadınların cinselliğinin değerlendirilmesi rutin hale gelmelidir.

The prevalence of type 2 diabetes is gradually increasing and it is known as one of the most important factors affecting female sexual functions. This study was planned descriptively to determine the effect of body image on sexual life in women with type 2 diabetes. The study was conducted with 150 women with the diagnosis of type 2 diabetes aged 20-50 years, who applied to the Diabetes Education Nursing Unit in Istanbul Gaziosmanpaşa Training and Research Hospital between October 2020 and May 2021. The data of the study were collected by the researcher using face-to-face interview technique, Personal Information Form (PIF), New Sexual Satisfaction Scale (NSSS), Body Image Scale (BIS). Frequency tables and descriptive statistics were used in the interpretation of the findings. In the analysis of the study, t test ANOVA for further analysis and Tukey test were used for comparision of parametric data and Kruskal Wallis tests and Bonferroni correction were used for comparison of nonparametric data. In this study, it was found that women were in the 41-50 (74%) age group, 60% were primary school graduates, 88% of the age of marriage age were under the 25, 42,6% had diabetes for 2-5 years, and 62% were obese. It was determined that 81,3% of the participants did not know the effects of diabetes on sexual health, 80% of them that diabetes changes their sex life, 79,2% had loss of sexual desire, 18.3% had decreased sexual desire and 19,2% had complaints such as vaginal dryness/dyspareunia. New Sexual Scale's average total score of the women in the study was found to be 43,4±18,1 and Body Perception Scale's average total score was found to be 132±20,2. It was found that there was a positive, weak and statistically significant relationship between the scores of body perception scale and New Sexual Satisfaction Scale's total score, total score of the self-centered, co-partner / sexual activity-centered sub-dimensions (p <0,05). As a result; It was determined that body perception was negatively affected in women with type 2 diabetes and it negatively affected sexual satisfaction. Evaluating the sexuality of women with type 2 diabetes should become routine.
The effect of body perception on sexual life in type 2 diabetic women
Keywords: Beden Algısı; Cinsel Doyum; Cinsellik; Diyabet; Kadın; Body Perception; Sexual Satisfaction; Sexuality; Diabetes; Women