Pandemi dönemi uzaktan çalışma ve iş yaşam dengesi arasındaki ilişkide psikolojik sermayenin aracılık rolü - Albayrak Erdoğan, Eda (İstanbul Medipol Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Son yıllarda iş yaşam dengesi kavramı, verimli ve yüksek performanslı çalışana sahip olmak açısından işletmelerde daha fazla önem kazanmıştır. İşletmeler de iş yaşam dengesi kurmak adına çeşitli politikalar geliştirmiştir. Bu anlamda 2020 yılında Çin'de ortaya çıkan ve çok kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını da iş dünyasını oldukça etkilemiştir. Salgının yayılmasını önlemek için insanların kalabalık ortamlarda bulunmaması gerektiğinden çoğu işletme gerekli koşulları sağlayan çalışanları için uzaktan çalışma modeline geçiş kararı almıştır. Bununla beraber bazı işletmeler de karma model olan bazı günler ofiste bazı günler uzaktan çalışma şeklini yürürlüğe geçirmişlerdir. Uzaktan çalışma ile iş yaşam dengesi sağlamak daha da önemli hale gelmiştir. Ev ve iş arasında bariz bir çizgi olmamasından dolayı çalışanların iş yaşam dengesi kurması da zorlaşmaktadır. Aynı zamanda psikolojik sermayesi seviyesine göre çalışanların farklı bakış açılarına sahip olduğu görülmektedir. Bu sebeple iş yaşam dengesini etkileyen unsurlarından biri de psikolojik sermayedir. Bu çalışmada pandemi döneminde uzaktan çalışma modeli uygulayan çalışanların iş yaşam dengeleri üzerinde araştırma yapılmıştır. Araştırmada çalışanların uzaktan çalışma ve iş yaşam dengesi arasındaki ilişki, psikolojik sermayenin bu ilişkideki aracılık rolü tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışma kapsamında yapılan analizler ile uzaktan çalışma yapan iş görenlerin psikolojik sermayelerine göre iş yaşam dengesinde değişiklik olup olmadığı araştırılmıştır. Psikolojik sermayesi yüksek çalışanların uzaktan çalışma ve iş yaşam dengesi arasındaki ilişkilerinin pozitif yönlü ve anlamlı olduğu öngörülmüştür. Araştırma kapsamında veriler SPSS 26.0 kullanılarak analiz edilmiştir.

In recent years, the work-life balance concept gained more importance among businesses to have efficient and high-performance employees. These businesses developed various policies to ensure work-life balance. In this sense, the Covid-19 epidemic that emerged in China in 2020 and impacted the whole world in a short time also had an impact the business world. The majority of the businesses decided to shift to a remote working model for employees that met the requirements since individuals need to stay away from the crowded spaces to prevent the spread of the pandemic. With that, some businesses adopted a hybrid model which involved working at the office on some days and remote working on others. Ensuring work-life balance became more important with remote working. The employees struggle to create a work-life balance since there is no distinct border between home and work. At the same time, it can be seen that employees have different perspectives according to their psychological capital level. Therefore, psychological capital is one of the factors that impact the work-life balance. This study investigates the work-life balance of employees that worked with a remote working model during the pandemic. In this study, the relationship between employees' remote working and work-life balance is investigated with the mediator role of psychological capital in this relationship. The analysis conducted within this study investigated whether the work-life balance of employees applying a remote working model changed according to their psychological capitals. A positive and significant relationship between remote working and work-life balance is found for employees with high psychologic capital. SPSS 26.0 is used in data analysis for this study.
The mediator role of psychological capital in the relationship between remote working and work life balance during the pandemic
Keywords: Uzaktan Çalışma; İş Yaşam Dengesi; Psikolojik Sermaye; Covid-19 Pandemisi; Remote Working; Work-Life Balance; Psychologic Capital; COVID-19 Pandemic