Ayakta teşhis ve tedavi hizmeti veren özel sağlık kuruluşlarının yasal sorumlulukları - Yıldız Kaplan, Rojda (İstanbul Medipol Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Ayakta Teşhis ve Tedavi Hizmeti Veren Özel Sağlık Kuruluşlarının Yasal Sorumlulukları başlıklı bu çalışmada sağlık hizmetlerinin sunumundaki rolü büyük olan tıp merkezleri, poliklinikler, muayenehaneler, laboratuvarlar ve müessese gibi özel sağlık kuruluşları ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Çalışmanın kapsamı yalnızca Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik'te düzenlenen sağlık kuruluşları olup, aynı nitelikteki diğer özel sağlık kuruluşları kapsam dışı tutulmuştur. İlk bölümde çalışmanın konusunu ilgilendiren temel kavramlar açıklanmış, bu kavramların öncelikle bir bütün olarak görülmesi amaçlanmıştır. Devamında ise özel sağlık kuruluşlarının ruhsat alma süreci, çalışma esasları, bünyelerinde bulunan özellikli birimler ve sağlık ünitelerine ilişkin bilgilere, hastalara ve bünyelerinde görev yapan personele ilişkin yükümlülüklerine yer verilmiştir. Ayrıca Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında bu kuruluşlarda hizmet bedeline ilişkin esaslar ve son olarak da bilgilendirme ve tanıtım ile ilgili sınırlamalar açıklanmıştır. Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik'te sık sık yapılan değişiklikler bu konuda çalışma yapılmasını büyük oranda engellemiştir. Bu sebeple konu ile ilgili çalışmalara yön vermesi açısından Yönetmelik kapsamındaki sağlık kuruluşlarına ilişkin hususların tek bir çalışmada toplanması faydalı olacaktır. Bu sebeple çalışmada özellikle sorumluluğa ilişkin konularda öncelikle genel bilgilere yer verilmiş, sonrasında verilen bilgilerin çalışma kapsamındaki sağlık kuruluşlarına yansıması açıklanmıştır.

In this study titled "Legal Liabilities of Private Health Institutions That Provide Outpatient Diagnosis and Care", information regarding private health institutions such as medical centers, polyclinics, clinics, laboratories and institutions were provided. This study only covers the institutions regulated under the "Regulation on Private Health Institutions That Provide Outpatient Diagnosis and Care" and other institutions that have the same qualifications, were left out of the scope. In the first section, the basic concepts concerning this study were analyzed and it has initially been aimed to show these concepts as a whole. In the following sections; the licensing procedures, operating principles, specialized units present in the structure, information regarding health units, patients and the obligations of employees occupied in the structure, were reviewed. Furthermore, the principles of service charge in scope of "Communique on Health Practices" and finally, the limitations of briefing and publicity were explained. The frequent changes made in the "Regulation Private Health Institutions That Provide Outpatient Diagnosis and Care", substantially prevented to conduct such a study. Therefore, it will be beneficial to gather the matters regarding health institutions that are in scope of the Regulation, under one study in order to direct the practice. For this reason, a general information, especially on matters regarding liabilities, have been given and thereafter, the reflection of these general information to health institutions were explained.
Legal liabilites of private health institutions that provide outpatient diagnosis and care
Keywords: Ayakta Teşhis ve Tedavi; Hasta Hakları; Özel Sağlık Kuruluşları; Sağlık Hizmeti; Sorumluluk; Outpatient Diagnosis and Care; Patient Rights; Private Health Institutions; Healthcare; Liability