Acil hemşirelerinin hasta güvenliğine yönelik bilgi ve uygulamaları - Altınok İnce, Ayşe Nur (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Acil sağlık hizmetleri kapsamında ortaya çıkabilecek hataların önlenmesinde, hasta güvenliğine yönelik bilgi ve uygulamalar önemlidir. Bu önem, kaliteli ve güvenli sağlık hizmeti verme gereksiniminden kaynaklanmaktadır. Acil birimler, hasta güvenliği açısından oldukça riskli birimlerdir. Hasta güvenliğinin sağlanmasına ilişkin uluslararası hedeflerin, tüm sağlık kurumlarında yapılandırılması temelinde uygulama standartlarının oluşturulması, her bir hedefe yönelik uluslararası rehber ve protokollerden yararlanarak çözüm önerilerinin oluşturulması gereğinden hareketle bu araştırma, acil hemşirelerinin hasta güvenliğine yönelik bilgi ve uygulamalarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlandı ve uygulandı. Araştırma, Antalya'da bulunan dört hastanenin acil birimlerinde yapıldı. Araştırmada, veri toplama yöntemi olarak anket yöntemi kullanıldı. Araştırmanın evrenini 207 acil hemşiresi oluşturdu. Örneklemin tamamı olan toplam 171 hemşireden elde edilen anketler değerlendirmeye alındı. Böylece, evrenin %82,6'sına ulaşıldı. Elde edilen veriler, SPSS (v. 22.0) paket program kullanılarak istatistiksel olarak analiz edildi. Bu çalışmada, acil hemşirelerinin %95,9'unun hasta güvenliğine ilişkin uygulamalardan haberdar olduğu, %57,3'ünün hasta güvenliği uygulamalarının planlanmasında görev aldığı, en çok hasta düşmelerine (%91,8) ve ilaç hatalarına (%84,2) yönelik önlemler konusunda bilgili oldukları, tıbbi hata bildirimlerinin olay bildirim formu kullanılarak (%62,6) yapıldığı, hasta güvenliği uygulamalarının bakım ve tedavi uygulamalarına kolaylık sağlaması, tıbbi hataların önlenmesi ve hasta bakımının standardize edilmesinde bir avantaj olduğu şeklinde yorumlandığı (%96,5) bulundu. Çalışmada hemşirelerin, çalıştıkları acil birimlerdeki hasta güvenliği uygulamalarını (%53,8) ve hasta güvenliğine yönelik yapılan gözlemleri (%51,5) yeterli buldukları, hemşirelerin acil birim deneyim süreleri ile sık karşılaştıkları tıbbi hatalar (p=0,007) ve kullandıkları tıbbi hata bildirim sistemi (p=0,006) arasında ileri düzeyde anlamlı fark bulundu (p<0,01). Sonuç olarak, acil hemşirelerinin hasta güvenliğine yönelik bilgi ve uygulamalarının yeterli olduğu, bu bağlamda acil birimlerde hasta güvenliğini artırmaya yönelik "Acil Birim Güvenliği Kontrol Listesi" geliştirilmesi ve uygulanması önerilebilir.

Knowledge and practices for patient safety concerning prevention of errors which may arise at emergency departments within the context of emergency health services is important. This importance result from the need for providing quality and secure health services. Emergency departments are very risky units in terms of patient safety. This study, was designed and implemented as a descriptive study to determine the knowledge and practices of the emergency nurses regarding to patient safety, with the aim of establishing the international standards for the provision of patient safety, establishing application standards on the basis of structuring in all health institutions, and proposing solutions using international guidelines and protocols for each target. The study was carried out at the emergency departments of four hospitals which are located in Antalya. In the study, survey method was used as data collection method. The population of the study is consisted of 207 emergency nurses. Questionnaires obtained from a total of 171 nurses which is the whole sample were evaluated. Thus, 82.6% of the study population was reached. The data obtained were analyzed statistically using the SPSS (v. 22.0) package program. In this study, it was found that 95.9% of the emergency nurses were aware of the practices related to patient safety, that 57.3% of them were served in the planning of patient safety practices, that were the most knowledgeable about precautions against patient falls (91.8%) and drug errors (84.2%), that medical error reports were made using the event notification form (62.6%), that patient safety practices were interpreted as an advantage to provide convenience to maintenance and treatment practices, prevention of medical errors and standardization of patient care (96.5%). In the study, it was determined that the nurses found that it was sufficient for patient safety practices (53.8%) and observations made on patient safety (51.5%) in emergency departments they work and there was an advanced significant difference (p<0,01) between the nurses' emergency department experience and the medical errors they frequently encountered (p=0,007) and the medical error reporting system they used (p=0,006). As a result, it was found that the knowledge and practices of the emergency nurses regarding to patient safety were sufficient and in this context, it can be suggested that development and implementation of "Emergency Department Security Checklist" to increase patient safety in emergency departments.
Knowledge and practices related to patient safety of the emergency nurses
Keywords: Acil Hemşiresi; Acil Birim; Hasta Güvenliği; Bilgi; Uygulama; Tıbbi Hata; Emergency Nurse; Emergency Department; Patient Safety; Knowledge; Practice; Medical Error