Linezolid kullanan hastaların beraberinde kullandığı ilaçlarla etkileşiminin retrospektif olarak değerlendirilmesi - Yiğit, Yelda (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)
Antibiyotikler hastalık etkeni olan mikroorganizmaların çoğalmasını durduran veya onları öldüren maddelerdir. Oksazolidinon grubu antibiyotikler ise; gram pozitif patojenik bakterilere karşı etkili, özgün bir yapıya sahip, sentetik antibiyotik grubudur. Linezolid, oksazolidinon antibiyotik grubunun, FDA tarafından insanlarda kullanılmak için onaylanan ilk üyesidir.Araştırmamızın amacı linezolid kullanan hastalarda eş zamanlı olarak kullanılan ilaçların etkileşimlerinin değerlendirilmesidir. Çalışmamızda, 2014-2015 yılları arasında, Haydarpaşa Numune Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yatarak tedavi gören ve linezolid kullanan hastaların, kayıtları taranarak eş zamanlı kullandıkları ilaçlar ile olan etkileşimleri belirlenmiştir.Bu etkileşimler; Micromedex, Medscape, Rx Media Pharma ve Drugs.com gibi bilimsel veri tabanlarından yararlanılarakortaya çıkarılmıştır. Sonuç olarak toplamda 621 ilaç etkileşimi bulunmuş ve bunların çoğunluğunun orta dereceli etkileşim olduğu belirlenmiştir. Bunun yanında birlikte kullanımları kontrendike olan SSRI grubu ilaçların istem yapıldığı gözlemlenmiştir. Çalışmamız, ilaç etkileşimleri hakkında doktor ve eczacıyı uyaran bir yazılımın, HBYS sistemine entegrasyonunun gerekli olduğunu ortaya koymuştur.

Antibiotics are substances that stop proliferation of or kill the cause of disease microorganisms. Oxazolidinone group antibiotics are a synthetic antibiotic group with a unique structure which are effective against gram positive bacterial pathogens. Linezolid is the first member of the oxazolidinone antibiotic group that approved by the FDA for use in humans. The aim of our study is to evaluate the interactions of drugs that are used simultaneously in patients who use linezolid. In our study,, the patients who received inpatient treatment between 2014-2015 at Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital and who used linezolid were scanned and their interactions with the drugs they used simultaneously were determined. These interactions are deduced using scientific databases like Micromedex, Medscape, Rx Media Pharma and Drugs.com. As a result, a total of 621 drug interactions were found, and a majority of them were moderate interactions. It has also been observed that the SSRI group medicines have been ordered, which contraindicates co-use. Our study has revealed that the integration of a pharmacist and doctor-stimulating software into the HBYS system is necessary for drug interactions.
The evaluation of interference of drug interactions by retrospectively examining patients who use linezolid
Keywords: Antibiyotik; Etkileşim; İlaç; Linezolid; Oksazolidinon; Antibiotic; Drug; Interaction; Linezolide; Oxazolidinone