Türkiye'nin medikal turizmde tercih edilme nedenlerinin medikal turizm endeksi çerçevesinde değerlendirilmesi: Karma bir araştırma - Üstün, Uygar (İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Sağlık turizmi sektörü, gelişmiş ülkelerdeki sağlık hizmeti arzının yetersiz ve bekleme sürelerinin uzun olması, hizmetin gecikmeli olma durumu ve yüksek maliyet problemleri sebebiyle genişlemektedir. Türkiye tıbbi tesislerini ve sahip olduğu insan kaynaklarının özelliklerini geliştirmesi ile küresel düzeyde turistlerin dikkatini çekmesi mümkün olabilir. Yapılan araştırmalar bu karar verme sürecinin ilgili katılımcılar ve paydaşlar tarafından değerlendirilmesi sonucu destinasyon tercihinin yapıldığını göstermektedir. Destinasyon tercihi denildiğinde hastaların önce ülke ve devamında sağlık tesis tercihlerini yapmaları gerekmektedir Bu tezde, hastalar perspektifinden ülkemizin medikal turizm destinasyonu olarak seçilmesini etkileyen temel faktörler araştırılacaktır. Bu yapılırken hem destinasyon (ülke) ile ilgili faktörler hem de sağlık tesisine ilişkin değişkenler araştırılacaktır. Toplanan nicel ve nitel verilerin analizi sonucunda uluslararası sağlık turistlerinin, sağlık tesisi seçim kriterlerinin ait oldukları ülkeler ve ülke grupları bazında karşılaştırılması düşünülmektedir. Bu şekilde hastaların medikal turizm destinasyon seçim süreci, Medikal Turizm Endeksi kullanılarak bir araştırma modeline dönüştürülmüş ve nitel ve nicel olarak test edilmiştir. Bu modelde uluslararası medikal turizm destinasyonunun hangi özelliklerinin hastalar açısından önemli olarak algılandığı ortaya konulmaktadır. Yapılan analizler sonucunda medikal turizm endeksine uygun bulgular bulunmuştur. Bununla birlikte katılımcıların farklı faktörleri dikkate aldıkları dikkat çekmektedir. Elde edilecek bulguların hem akademik düzeyde hem de uygulama anlamında Türkiye'deki medikal turizm potansiyeline katkı yapması beklenmektedir.

The health tourism sector is expanding due to insufficient supply of health care in developed countries and long waiting times, delayed availability of service and high cost problems. With the development of Turkey's medical facilities and the characteristics of the human resources it has, it may be possible to attract the attention of tourists on a global level. Studies conducted show that destination preference is made as a result of evaluating this decision-making process by the relevant participants and stakeholders. In this thesis, the main factors affecting the selection of our country as a medical tourism destination from the perspective of customers (patients) will be investigated from the perspective of this thesis. While this is being done, both the factors related to the destination (country) and the variables related to the health facility will be investigated. As a result of the analysis of the quantitative and qualitative data collected, it is considered that the criteria for choosing a medical facility for international medical tourists are compared on the basis of the countries and groups of countries to which they belong. In this way, the medical tourism destination selection process of the customers was transformed into a research model using the Medical Tourism Index and tested qualitatively and quantitatively. In this model, it is revealed which features of the international health tourism destination are perceived as important for customers. As a result of the analyses, findings are found to be supporting the medical tourism index. However, it is worth noting that the participants took into account different factors. It is expected that the findings will contribute to the potential of medical tourism in Turkey both at the academic level and in terms of practice.
Evaluation of the reasons why Turkey is preferred in medical tourism within the framework of the medical tourism index: A mixed research
Keywords: Medikal Turizm; Medikal Turizm Endeksi; Türkiye’de Sağlık Turizmi; Medical Tourism; Health Tourism in Turkey; Medical Tourism Index