Resmi belgede sahtecilik suçu - Demir, Muhammet Zafer (İstanbul Medipol Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Geçmişten günümüze, toplumsal düzenin sağlanması adına, düzeni sarsan veya sarsma ihtimali bulunan aykırı davranışların önlenmesi ve bu davranışları sergileyenlere yaptırım uygulanması ceza hukukunun temel amaçlarından biridir. Önleme ve cezalandırma, toplumsal otoriteyi temsil eden sistemler tarafından düzenlenen kurallara göre belirlenmektedir. Bu düzen içerisinde belgeler, toplumsal yaşamın neredeyse her alanında kullanılmaktadır. Bu durum belgelere toplumda duyulan güvenden kaynaklanmaktadır. Bu güven, belgelerin ihtiva ettikleri gerçeğin farklı gösterilmesi veya değiştirilmesi gibi sahtecilik fiilleri ile sarsılmakta ve toplumun mağdur olmasına sebep olmaktadır. Bu sebepledir ki belgelerin özüne etki eden bu tür fiiller kamu güvenine karşı işlenmiş suçlar kategorisinde düzenlenmektedir. Türk Ceza Kanunu belgelere yönelik gerçekleştirilen sahtecilik fiillerini "kamu güvenine karşı işlenen suçlar" arasında düzenlemiştir. İnceleme konumuzu oluşturan "resmi belgede sahtecilik suçu" TCK'nın 204. maddesi ile düzenlenerek kamu güvenine karşı işlenen suçlar arasında sayılmıştır. Resmi belgede sahtecilik suçuna ilişkin madde metninde, belgenin tanımı yapılmaksızın suç unsuru hareketler sayılmış ve ilk iki fıkra ile suç failinin kamu görevlisi olup olmamasına göre bir ayrım yapılmıştır. Üçüncü fıkra ile de ağırlaştırıcı haller belirtilmiştir. Çalışma ile resmi belgede sahtecilik suçuna ilişkin olarak; suçun tarihçesi, belge kavramı, suçun unsurları, yargılama usulü ve benzer suçlarla olan ilişkisi hakkında, öğretideki görüşler ve yargı içtihatları doğrultusunda bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.

From the past to the present, main aims of criminal law are the prevention of violations that corrupt or may corrupt the social order and punishing the lawbreakers. Prevention and punishment are determined according to the rules regulated by the systems representing social authority. In this order, documents are used in almost all areas of social life. This situation stems from the trust to documents in the society. This trust is corrupted by fraudulent acts such as showing the fact differently or changing th points that the documents contained, which makes the society to a victim. That is why such acts affecting the essence of the documents, are organized in the category of crimes committed against public trust. The Turkish Penal Code, which is in force in our country, regulates the acts of forgery of documents among crimes against public trust. Forgery in the official document, which constitutes our subject of study, is regulated by Article 204 of the Turkish Penal Code and counted among the crimes committed against public trust. In in the text of the article on the crime of forgery, the acts of crime are counted without having defined "official document" and the first two paragraphs and a distinction is made according to whether the perpetrator is a public official or not. The third paragraph states the aggravating circumstances. In our study we aimed to give information about the history, the concept of the document, the elements of the crime, the procedure regarding forgery in official documents and its relationship with similar crimes, doctrine opinions and judicial case-law.
The crime of forgery on official document
Keywords: Kamu Görevlisi; Kamu Güveni; Resmi Belge; Sahtecilik; Public Servant; Public Trust; Official Document; Fraud