Sivil toplum kuruluşlarında gönüllü aktif kadınların, olumlu sosyal davranışlarının ve bireysel değerlerinin incelenmesi - Sayraç, Neslihan; Gükoğlu, Hale; Cin, Firdevs Melis (My University, 2019)
Sivil toplum kavramının ortaya çıkması ve toplumu etkilemesi ile sivil toplum kuruluşları oluşmuştur. Bu kuruluşlarda aktif olarak yer alan bireylerin bireysel değerler ve olumlu sosyal davranışları, son yıllarda sosyal bilimlerin öncelikli çalışma konuları olmakla birlikte, yaşamın içinde geleceğe yönelik daha da önemli hale gelmiştir. Bu çalışma kültürel, toplumsal ve sosyal alanda sivil toplum kuruluşlarının öneminin arttığı günümüz dünyasında, kadınların bireysel değerleri ve olumlu sosyal davranışlarını incelemeye ve ilişkisel boyutunu araştırmaya yönelik yapılmıştır. Araştırmaya İstanbul’un çeşitli bölgelerinde yaşayan ve sivil toplum kuruluşlarında aktif olarak görev alan toplam 173 kadın katılmıştır. Araştırma bulgularına göre, Bireysel Değerler Ölçeği alt boyutları ile Olumlu Sosyal Davranış Eğilimi Ölçeği arasında tüm boyutlarda pozitif yönde anlamlı ilişki bulunurken, sadece özgenişletim alt boyutu ile özgeci OSD arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Elde edilen sonuçlara göre; sivil toplum kuruluşlarında gönüllü aktif kadınların, bireysel değerleri ile OSD eğilimleri arasında anlamlı ilişkiler bulunmaktadır.

The increasing number of non-governmental organisations (NGO) makes it necessary to investigate the individual values and prosocial behaviours of the individuals who are actively involved in these organizations. This study was carried out in order to look into the individual values and prosocial behaviors of women working in NGOs and to understand the relational dimensions of such behaviours and values. The participants of this research are 173 women doing volunteer work in NGOs. The findings suggest there is a postive correlation between the subscales of Personal Value Scale and subscales of Prosocial Tendencies Measure whereas a negative correlation can be seen between self-enhancement subscale of Personal Values and altruistic subscale of Pro-social tendencies Measure. According to the results, there is a significant relationship between the individual values of women in NGOs and the prosocial behaviour tendencies they display.
The analysis of positive social behaviours and values of women working at non-governmental organisations
Keywords: Sivil Toplum Kuruluşları (STK); Kadın; Gönüllülük; Bireysel Değerler; Olumlu Sosyal Davranış (OSD); Non-governmental Organisations; Women; Volunteering; Personal Values; Proscoial Behaviours