Terkin olunan intifa hakkının, intifa hakkı sahibi tarafından terkinden önce yapılmış kira sözleşmesine etkisi - Koç, Nevzat (My University, 2015)
Bu makalemizde, intifa hakkı sahibi tarafından yapılmış ve tapu siciline şerh ettirilmiş bir kira sözleşmesinin, henüz süresi dolmamış iken, intifa hakkı sahibinin istemi üzerine, intifa hakkının tapu kütüğünden terkininden sonra, malikin taşınmazdaki kiracıdan kiralananı geri isteme hakkına sahip olup olmadığı konusu incelenip değerlendirilmektedir. Hemen belirtelim ki, makalemizin konusu, söz konusu kiracı şirket ile taşınmazın maliki olan bir ilçe belediyesi ve kira sözleşmesinin kiraya veren tarafını oluşturan şirket arasında görülmekte olan ve karar düzeltme aşamasındaki bir uyuşmazlık nedeniyle, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 293. maddesi kapsamında, tarafımızdan hazırlanan özel bir hukukî mütalâanın da konusudur.

In this article, we will examine the issue that if the owner of a real estate could want the evacuation of the leased real estate, if the right of usufruct is cancelled, by the demand of usufructuary, before the expiration of the deadline. We must say that, the subject of the article, is also a legal opinion, given by us, within the scope of Article 293 of Code of Civil Procedure, as part of a case that is on the revision of the decision instance. In that contract, the tenant is a private company, the owner of the real estate is a district municipality and the other part of the lease contract, the leaser, also usufructuary, is another private company.
The effect of cancellement of the right of usufruct to the lease contract concluded by usufructuary before the cancelment
Keywords: Sınırlı Aynî Haklar; İrtifak Hakkı; İntifa Hakkı; İntifa Hakkı Sahibi; Malik; Kira Sözleşmesi; Kiraya Veren; Kiracı; Tescil; Terkin; Restricted Real Rights; Easement; Usufruct; Usufructuary; Owner; Lease Contract; Leaser; Tenant; Registration; Cancellation