Vestibüler uyarımların sanal gerçeklik tabanlı bedensel benlik bilinci üzerine etkisi - Yaman, Handan (İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Bilinç klasik olarak uyanıklık ve farkındalık biçiminde tarif edilir. Damasio, bilinçliliğin ortaya çıkabilmesi için bu değişimin yeterli olmadığını, temel bir elemanın eksik kaldığını, bunun da "self" olduğunu iddia etmektedir. Bilincin nörobiyolojik mekanizmalarını incelemeye yönelik nörobilimsel çabalara rağmen, öz-bilinç kavramı daha az ilgi görmüştür ve birçok bilim adamı tarafından sinirbilimsel deneylerle yaklaşılmaz olarak kabul edilmiştir. William James, Maurice Merleau-Ponty ve James Gibson gibi bilim insanları ve filozoflar bedensel algı ve bedensel deneyimle ilgili psikolojik, fizyolojik ve sinirsel mekanizmaların araştırılmasının, öz-bilinç anlayışı için çok önemli olabileceğini öne sürmüştür. Çalışmada; sağlıklı bireylerde bedensel benlik-bilincinin ortaya çıkmasında, merkezi ve periferik sistem mekanizmalarının yapay vestibular uyarımı ile katılımcıların sanal gerçeklik ortamındaki performansları, fNIRS sistemi ile beyin hemodinamik yanıtları incelenerek literatürdeki belirsizliklerin aydınlatılması amaçlanmıştır. Bu nedenle bu çalışmanın, sağ temporo-parietal bileşke ve iç kulaktaki periferik vestibüler organların vestibüler işlemleme özelliklerinin bedensel benlik-bilinci üzerindeki etkileri beynin hemodinamik aktiviteleri ile kıyaslanarak, vestibüler stimülasyonun merkezi ve periferik sistemlerinin tam beden sahipliği üzerine etkisini araştırılmıştır.

Consciousness is classically described as alertness and awareness. Damasio claims that this change is not enough for consciousness to emerge, that a basic element is missing, which is the "self". Despite neuroscientific efforts to study the neurobiological mechanisms of consciousness, the concept of self-consciousness has received less attention and has been considered by many scientists to be unapproachable by neuroscientific experiments. Scientists and philosophers such as William James, Maurice Merleau-Ponty, and James Gibson have suggested that the investigation of the psychological, physiological, and neural mechanisms involved in bodily perception and bodily experience may be crucial to understanding self-consciousness. In this study; in the emergence of bodily self-consciousness in healthy individuals, it is aimed to illuminate the uncertainties in the literature by examining the performances of the participants in the virtual reality environment with the electrical stimulation of the central and peripheral system mechanisms, and the brain hemodynamic responses with the fNIRS system. Therefore, the effect of this study on full-body ownership of the central and peripheral systems of vestibular stimulation was investigated by comparing the effects of vestibular processing properties of peripheral vestibular organs in the right temporo-parietal junction and inner ear on bodily self-consciousness with the hemodynamic activities of the brain.
The effect of vestibular stimulations on virtual reality based bodily self consciousness
Keywords: Benlik; FNIRS; Nöromodülasyon; Vestibüler Sistem; FNIRS; Neuromodulation; Self; Vestibular System