Ticari dava şartı olan arabuluculuk başvurularında nispi ticari davanın tespiti - Eryiğit, Harun (İstanbul Medipol Üniversitesi, 2020)
7155 sayılı kanun ile arabuluculuk ticari davalar bakımından bir dava şartı olarak düzenlenmiştir. Bu durum, ticari davaların tespitinde ticari işletmenin varlığına ilişkinolarak yaşanan tartışmaların arabuluculuk sürecine sirayet etmesine sebep olmuştur. Yapılan değerlendirmeler sonucunda soruna gerçek anlamda bir çözüm üretilebilmesinin ancak arabuluculuk kurumunun yapısına uygun kriterlerin tespiti ilemümkün olduğu görülmüştür. Bu tespite uygun olarak önerilerde bulunulmuştur.

Mediation is regulated as a prerequisite for commercial litigation with Law numbered 7155. As a consequence, the ongoing debates, regarding the determination of the commercial enterprises existence while identifying commercial litigations, have spread to the mediation process. As demonstrated, creating proper solutions is only conceivable by assessing suitable criteria for the mediation institution. Proposals have been submitted in accordance with this determination.
Determining relative commercial litigation on mediation as a prerequisite for commercial litigation
Keywords: Ticari Dava Şartı Arabuluculuk; Ticari Uyuşmazlıklarda Zorunlu Arabuluculuk; Nispi Ticari Dava; Ticari İşletme; Esnaf İşletmesi; Commercial Litigation Mediation; Mandatory Mediation in Commercial Disputes; Relative Commercial Litigation; Commercial Company; Artisan Business