Klinik uygulamalarda gafkromik film ve osl dozimetreleri kullanılarak termoplastik maskenin cyberknife tedavi cihazında cilt dozuna etkisinin incelenmesi - Uğuz, Ayşenur (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)
Cilt dozu, radyoterapi de önemli bir konudur. Cildin çok ışınlanması akut cilt reaksiyonlarına neden olduğu kadar geç yan etkilere de neden olmaktadır. Klinikte sıklıkla akut cilt toksisitesinde artış baş-boyun hastalarında gözlenmektedir. Radyoterapi de hastayı sabitlemek için kullanılan termoplastik maskeler bolus etkisine neden olmaktadır. Radyoterapi sırasında maskenin etkisinden dolayı saçılma ile cildin fazladan doz olmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada amaç, baş-boyun radyoterapisinde, hasta sabitlemede kullanılan termoplastik maskelerin Cyberknife tedavi cihazında 6 FFF foton enerjisinde ve Truebeam tedavi cihazında 6 FFF ve 10 FFF foton enerjilerinde ve IMRT, VMAT tedavi teknikleri kullanılarak cilt dozunun etkisini incelemektir. İncelemede kullanılan EBT-3 film ve OSL'ler önce head fantomda önce maskesiz ışınlanmıştır. Daha sonra Klarity maskenin ve Orfit maskenin iç yüzeyine EBT-3 film ve OSL yerleştirilerek invivo olarak tedavi sırasında ışınlanmıştır. EBT-3 ve OSL okuma işlemlerinden sonra maskesiz ışınlanan, klarity maske ve orfit maske ile ışınlanan ölçüm sonuçları kendi aralarında karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde, Cyberknife tedavi cihazında ölçülen cilt dozları kendi arasında uyumludur. Truebeam cihazında ölçülen cilt dozları da kendi arasında uyumludur. Cyberkife tedavi cihazın da ölçülen cilt dozu yüzdelik farkları, Truebeam tedavi cihazında ölçülen cilt dozu yüzdelik farklarından daha az bulunmuştur.

Skin dose is an important issue in radiotherapy. Too much exposure of the skin to radiotherapy causes acute skin reactions as well as late side effects. Clinically, an increase in acute skin toxicity is often observed in head and neck patients. Thermoplastic masks used to stabilize the patient in radiotherapy cause a bolus effect. During radiotherapy, an overdose of the skin is caused by scattering due to the effect of the mask. The aim of this study is to examine the effect of thermoplastic masks used for patient fixation in head and neck radiotherapy at 6 FFF photon energy in the Cyberknife treatment device and 6 FFF and 10 FFF photon energies in the Truebeam treatment device and skin dose using IMRT, VMAT treatment techniques. EBT-3 films and OSLs used in the study were first irradiated on the head phantom without a mask. Then, EBT-3 film and OSL were placed on the inner surface of the Klarity mask and Orfit mask and irradiated in vivo during the treatment. After the EBT-3 and OSL reading procedures, those irradiated without a mask and those irradiated with a clarity mask and an orfit mask were compared with each other. When the results obtained were evaluated, the skin doses measured in the Cyberknife treatment device are compatible with each other. In addition, the skin doses measured on the Truebeam device are also compatible with each other. The percentage differences in skin dose measured on the Cyberknife therapy device were found to be less than the percentage differences in skin dose measured on the Truebeam treatment device.
Investigation of the effect of thermoplastic mask on cyberknife treatment device through using gafchromic film and osl dosimeters in clinical applications
Keywords: Cilt Dozu; Termoplastik Maske; CyberKnife; EBT-3; OSL; SRS; Truebeam; Skin Dose; Thermoplastic Mask; CyberKnife; EBT-3; OSL; SRS; Truebeam