Canlı verici karaciğer transplantasyonunda vericinin sağ ve sol karaciğer hacmi ile karaciğer vasküler yapılarının çapları arasındaki oranın değerlendirilmesi - Tekin Kaya, Bahar (İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Bu çalışmanın amacı canlı verici karaciğer naklinde, karaciğer greft hacminin gerçeğe yakın tahmin edilebilmesi için daha önce literatürde yer almayan parametrelerin ortaya konulmasıdır. Retrospektif olarak canlı karaciğer verici nakli adayı olan 200 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastalara ait, preoperatif dönemde bilgisayarlı tomografi ile çekilen arteriyel, venöz ve portal faz görüntüleri üzerinde vasküler yapıların (vena portae hepatis, vena portae hepatis'in ramus dexter ve sinister'i, arteria hepatica propria, arteria hepatica propria'nın ramus dexter ve sinister'i, v. hepatica dextra, v. hepatica intermedia, v. hepatica sinistra) çapları ve karaciğerin total hacmi, sağ lob hacmi ve sol lob hacmi ölçülmüştür. Çalışmaya dahil edilen hastaların total karaciğer hacmi ortalama 1472,5±278,08 cm3, sağ lob karaciğer hacmi ortalama 931,74 ± 210,96 cm3 olarak, sol lob karaciğer hacmi ortalama 543,90 ± 136,67 cm3 olarak bulunmuştur. RHA değerinde gerçekleşecek 1mm'lik artışın RLV değerinde 80.489 cm3'lük artışa neden olacağı saptandı. RVP değerinde gerçekleşecek 1mm'lik artışın RLV değerinde 27.335 cm3'lük artışa neden olacağı saptanmıştır. RHV değerinde gerçekleşecek 1mm'lik artışın RLV değerinde 17.133 cm3'lük düşüşe neden olacağı saptanmıştır. LHA değerinde gerçekleşecek 1mm'lik artışın LLV değerinde 29.611 cm3'lük artışa neden olacağı saptandı. LVP değerinde gerçekleşecek 1mm'lik artışın LLV değerinde 17.915 cm3'lük artışa neden olacağı saptandı. MHV değerinde gerçekleşecek 1mm'lik artışın LLV değerinde 15.979 cm3'lük düşüşe neden olacağı bulunmuştur. Bu sonuçların, özellikle gelişmiş yazılım destekli BT'lerin bulunmadığı yerlerde, klinisyenlere tahmini karaciğer hacimlerini hesaplama formüllerine ek olarak yardımcı olacağını düşünmekteyiz.

This aim of this study is to present parameters that were not previously included in related literature to estimate the liver graft volume in living donor liver transplantation. Retrospectively, 200 patients who were candidates for living liver donor transplantation were included in the study. Arterial, venous and portal phase images of the patients included in the study taken by computed tomography in the preoperative period and were examined for the vascular structures (hepatic portal vein, right and left branches of the hepatic portal vein, proper hepatic artery, left and right branches of the proper hepatic artery, right hepatic vein, intermediate (middle) hepatic vein, left hepatic vein) diameters and total liver volume, moreover right lobe volume and left lobe volume were measured. The mean total liver volume of the patients included in the study was 1472.5±278.08 cm3, the mean right lobe liver volume was 931.74 ± 210.96 cm3, and the mean left lobe liver volume was 543.90 ± 136.67 cm3. We realized that an increase of 1 mm in the RHA value would cause an increase of 80,489 cm3 in the RLV value. It was determined that an increase of 1 mm in the RVP value would cause an increase of 27,335 cm3 in the RLV value. It was determined that a 1 mm increase in RHV value would cause a 17.133 cm3 decrease in RLV value. It was determined that 1 mm increase in LHA value would cause an increase of 29,611 cm3 in LLV value. It was determined that 1 mm increase in LVP value would cause an increase of 17,915 cm3 in LLV value. It was found that 1mm increase in MHV value will cause 15,979 cm3decrease in LLV value. It is thought that our results will help clinicians in addition to formulas to calculate estimated liver volumes, especially where advanced software-assisted CTs are not available.
Evaluation of the ratio between right and left liver volume and the diameter of the liver vascular structures in living donor liver transplantation
Keywords: Bilgisayarlı Tomografi; Canlı Donör Karaciğer Nakli; Karaciğer Hacmi; Morfolojik İndeksler; Computed Tomography; Living Donor Liver Transplantation; Liver Volume; Morphological Indices