Kardiyak cerrahide, koroner arter baypas greft uygulanan hastalarda konvansiyonel kan kardiyoplejisi ve del nido kardiyoplejisinin renal fonksiyon üzerindeki karşılaştırılmalı etkisinin retrospektif olarak değerlendirilmesi - Yaltay, Işıl (İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Bu çalışmada; konvansiyonel kan kardiyoplejisi ile Del nido kardiyoplejisinin, koroner arter bypas greft ameliyatı uygulanan hastalarda renal fonksiyonlar üzerine olan etkilerini araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya kardiyopulmoner baypas altında koroner arter bypass grefti uygulanan, 18 yaşından büyük elli hasta dahil edilmiştir. Hastalar konvansiyonel kan kardiyoplejisi ve Del nido kardiyoplejisi grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Her iki gruptaki hasta sayısı eşittir. Operasyon saati orijin olacak şekilde, çalışmaya dahil edilen hastaların, preoperatif, postoperatif 24., 48.ve 72. saatlerindeki kan değerleri ve klinik verileri incelenmiştir. Preoperatif ve postoperatif kan değerlerinde; serum kreatinin, BUN düzeyleri, glomerüler filtrasyon hızı ve postoperatif dönemde 24 saatlik idrar çıkış miktarına bakılmıştır. Hastalar, AKI (Acute Kidney Injury) evreleme kriterlerine (evre 1, 2 ve 3) göre değerlendirilmiştir. Hastaların yaş, cinsiyet, vücut yüzey alanı bilgileri toplanmıştır. Öte yandan intraoperatif dönemdeki kros klemp ve bypas süreleri, postoperatif morbidite, mortalite, total hastane kalım ve yoğun bakım kalım süreleri de kaydedilmiştir. Konvansiyonel kan kardiyoplejisi verilen hastaların, Del Nido kardiyoplejisi verilen hastalara göre post operatif ilk 24 saatlik idrar çıkışları (p<0,05) ve pompa süreleri (p>0,05) açısından daha avantajlı olduğu istatistiksel olarak anlamlı bulunurken, konvansiyonel kan kardiyoplejisi verilen hastalarda post operatif üre miktarı zamanla doğru orantılı artış göstermiştir. Çalışmadaki diğer bütün bulgularda gruplar arası istatistiksel olarak fark saptanmamıştır. Çalışmanın sonucunda; kardiyak cerrahide baypas greftleme yapılan hastalarda, Del Nido kullanılan hasta grubu; konvansiyonel kan kardiyoplejisi kullanılan hasta grubu ile benzer klinik özellikler ve laboratuar sonuçları gösterdiği ve birbirlerine üstünlüğünün bu çalışma bakımından kanıtlanmadığı saptandı.

In this study; The aim of this study was to investigate the effects of conventional blood cardioplegia and Del Nido cardioplegia on renal functions in patients who underwent coronary artery bypass graft surgery. Fifty patients older than 18 years of age who underwent coronary artery bypass grafting under cardiopulmonary bypass were included in this study. The patients were divided into two groups according to the cardioplegia methods applied, as conventional blood cardioplegia and Del Nido cardioplegia. The number of patients in both groups was kept equal. The blood values and clinical data of the patients included in the study at the preoperative, postoperative 24th, 48th and 72th hours were examined, with the operation time being the origin. In preoperative and postoperative blood values; serum creatinine, BUN levels, glomerular filtration rate and 24-hour urine output in the postoperative period were measured.- Patients were evaluated according to AKI (Acute Kidney Injury) staging criteria (stages 1, 2 and 3). Demographic data of patients such as age, gender, and body surface area were collected. On the other hand, cross-clamp and bypass times in the intraoperative period, postoperative morbidity, mortality, total hospital stay and intensive care unit stay were also recorded. As a result; While it was found that it was statistically significant in patients given conventional blood cardioplegia were more advantageous in terms of post-op first 24-hour urıne output (p<0.05) and pump times (p>0.05) compared to patients given Del Nido cardioplegia, it was statistically significant in patients given conventional blood cardioplegia. The amount of post-operative urea increased proportionally with time. There was no statistical difference between the groups in all other findings in the study. As a result of the study; In patients who underwent bypass grafting in cardiac surgery, Del Nido was used in the patient group; It was determined that the patient group using conventional blood cardioplegia had similar clinical features and laboratory results and their superiority to each other was not proven in this study.
Retrospective evaluation of the comparati?ve effect of conventional blood cardioplegia and del nido cardioplegia on renal function in patients undergoing applied with coronary artery bypass in cardiac surgery
Keywords: Açık Kalp Cerrahisi; Akut Böbrek Yetmezliği; Del Nido; Kardiyopleji Koroner Baypass; Open Heart Surger; Acute Kidney Failure; Del Nido; Cardioplegia; Conary Bypass