Görevi yaptırmamak için direnme suçu (TCK M. 265) - Gültekin, Enes (İstanbul Medipol Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020)
Bu çalışmada, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 265'inci maddesinde düzenlenen Görevi Yaptırmamak İçin Direnme Suçu incelenmektedir. Teze konu suçun özellikle bileşik suç olması nedeniyle teoride ve uygulamada karşılaşılan sorunların çözümüne odaklanılmıştır. Tez iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, suça ilişkin genel açıklamalar, temel kavramlar (kamu görevlisi, kamu idaresi kavramları), inceleme konusu suçun 765 sayılı (eski) Türk Ceza Kanunu ve 5237 sayılı (yeni) Türk Ceza Kanunu itibariyle karşılaştırılması, benzer suçlardan farkı ve ortak yönleri ile diğer ülke örnekleri ele alınmıştır. İkinci bölümde; görevi yaptırmamak için direnme suçunda korunan hukuki yarar, suçun unsurları, kusurluluğu etkileyen haller, suçun özel görünüş şekilleri, soruşturma ve kovuşturma usulü ile yaptırım konuları ayrıntılı olarak incelenmiştir.

In this study, "Prevention of Public Duty" which is regulated in article 265 of the Turkish Penal Code No. 5237 is dealt with. Especially, due to the combined crime structure of the mentioned crime it is focused on the solution of the problems encountered in theory and practice. The thesis consists of two chapters. In the first chapter, general information on crime, basic concepts (public officer, public administrations), comparison of the crime in the context of the Turkish Penal Code No. 765 (former) and the Turkish Penal Code No. 5237 (new), differences and similarities from similar crimes and samples of other countries are discussed. In the second chapter, the subjects related to the protected legal interest within Prevention of Public Duty, the elements of crime, factors effecting culpability, the special appearances of the crime, investigation and prosecution procedure and sanctions are examined in detail.
Prevention of public duty (TPC Art. 265)
Keywords: Cebir; Direnme; Kamu Görevlisi; Memura Mukavemet; Tehdit; Force; Resistance; Public Officer; Resisting an Officer; Threat