Paranazal sinüs anatomik varyasyonlarının bilgisayarlı tomografi ile analizi - Orhan, İsrafil; Soylu, Erkan; Altın, Gökhan; Yılmaz, Fahrettin; Çalım, Ömer Faruk; Örmeci, Tuğrul (Abant İzzet Baysal Üniversitesi, 2014)
Amaç: Bu çalışmada bilgisayarlı tomografi görüntüleme yöntemi ile paranazal sinüslerdeki anatomik varyasyonl arın görülme sıklığının belirlenmesi amaçlandı Yöntem : Çalışma 426 olgunun koronal kesit bilgisayarlı tomografileri üzerinde retrospektif olarak yapıldı. Bilgis ayarlı tomografi görüntüleri Agger nazi ve Haller hücresi, paradoks orta konka, nazal septal deviasyon, pterigoid pnömatizasyonu ve diğer anatomik varyasyonlar açısından değerlen dirildi. Anatomik varyasyon rastlanma sıklığı incelendi. Bulgular: Çalışmada retrospektif olarak bilgisayarlı tomografi görüntüleri incelenen 426 olgunun 229’u (%53.7) erkek, 197’si (%46.2) kadındı. En büyük yaş 66 ve en küçük yaş 16 olup ortalama yaş 28.9 ±7.4 yıl idi. Çalışmadaki olguların tümü anatomik varyasyonlar açısından değerlendirildiğinde 382’ sinde (%89.6) anatomik varyasyon tespit edilirken; 44’ünde (%10.3) anatomik varyasyon tespit edilmedi. Olguların tümünde en sık görülen anatomik varyasyon septum deviasyonu (204 olgu; %47.8) idi. Bunu sırasıyla agger nazi hücresi (136 olgu; %31.9) ve konka bülloza (110 olgu; %25.8) izliyordu. Sonuç : Paranazal sinüsler radyolojik olarak değerlendirili rken sinüs hava hücreleri ve yumuşak doku patolojilerinin ya nında, anatomik varyasyonların da araştırılması gere kmektedir. Bu varyasyonların tespiti operasyon sırasında oluşabilecek komplikasyonların azaltılmasında önemli rol oynamaktadır.

Objective : The aim of this study was to determine prev alence of paranasal sinuses anatomic variations on comp uted tomography (CT) scan. Method : We retrospectively searched our radiology database for 426 paranasal sinus CT scan findings. CT scans were evaluated in terms of agger nasi cell, haller cell, onodi cell, pradoxical midd le concha, bullos middle concha, septal deviation and pterigoid pneumatisation etc. We searched the prevalence of paranasal sinüs variations. Results : There were 229 male (%53.7) and 197 female (%46.2) patients. The mean age of the patients was 28.9 ±7.4 w ith range of 16 -66. In 382 (%89.6) of all cases had at least one anatomic variation. In 44 (%10.3) cases had no anatomic variation. The most common anatomic variation observed on CT scans was nasal septal deviation, which was presented by 204 cases (%47.8) . Agger nasi cell was the scond most common variation (136 cases; %31.9) and than concha bullosa of the middle turbinate (110 cases; %25.8). Conclusion : Radiological evaluation of the paranasal sinu ses and soft tissue pathologies of the sinus air cells as well as the anatomical variations should be investigated. Detection of these variations play an important role in reducing co mplications that may occur during the operation.
Analysis of anatomic variations of paranasal sinus by computed tomography
Keywords: Paranazal Sinüsler; Anatomik Varyasyon; Bilgisayarlı Tomografi; Paranasal Sinuses; Anatomic Variation; Computed Tomography