Sorumluluk hukukunda yapay zeka - Salı Eroğlu, Merve (İstanbul Medipol Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Yapay zeka sistemleri günümüzde oldukça gelişen bir teknoloji olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak insanların hemen her alanda kullandığı yapay zeka teknolojileri pek çok riski beraberinde getirmektedir. İnsanlar, otonom ve akıllı davranışlarda bulunan yapay zekanın kullanılması sonucunda zarar görebilir. Bu zarar, bir sözleşme ilişkisi kapsamında veya sözleşmesel ilişki dışında yapay zeka ile etkileşime girilmesi sonucunda ortaya çıkabilir. Sözleşme ilişkisi dışında yapay zekanın bir zarara neden olması durumunda, sorumluluğun kime ait olduğunun tespit edilmesi ve bu zararın tazmin edilmesi gerekir. Hukukumuzda yapay zeka kişilik statüsünde yer almamaktadır. Bu nedenle, eylemlerinden dolayı yapay zeka bizzat sorumlu değildir. Sorumluluk, mevcut düzenlemeler gereği yapay zekanın üreticisi, satıcısı, pazarlayıcısı ve kullanıcısı gibi belirli bir kişiye ait olabilir. Bu tez çalışması, ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeler ve görüşler çerçevesinde, yapay zekanın hukuki statüsüne bağlı olarak hangi sorumluluk hükümlerinin uygulama alanı bulacağı konusuna ışık tutmaktadır.

Artificial intelligence systems are emerging as an improving technology nowadays. Nevertheless, artificial intelligence technologies which humans use in almost every field also have risks along with it. People can be harmed because of the use of autonomous artificial intelligence with smart behavior. The harm can be caused as result of a contractual relationship or interaction with artificial intelligence absence of any contractual relationship. In case where artificial intelligence causes a harm absence of a contractual relationship, determining the responsible party and compensation of the harm are necessary. In our law, artificial intelligence doesn't have legal personality. So that, it is not responsible for its own action. Liability may belong to specific person such as the manufacturer, seller, marketer and user under extra-contractual liability provisions. This study sheds light on which liability provisions will be applicable depending on the legal status of artificial intelligence within the framework of national and international legal regulations and opinions.
Artificial intelligence in liability law
Keywords: Bilişim; Hukuki Sorumluluk; Sözleşme Dışı Sorumluluk; Robotik; Teknoloji; Yapay Zeka; Artificial Intelligence; Extra-Contractual Liability; Information Technology; Legal Liability; Robotics; Technology