Mekanik boyun ağrısında spinal manipulasyon, aktivatör, mulligan tekniğinin ağrı ve denge üzerine etkisi - Coşkun, Reşat (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)
Çalışmanın amacı; mekanik kökenli boyun ağrısında (MKBA) spinal manipülatif tedavi (SMT), Mulligan ve aktivatör tekniklerinin ağrı, basınç ağrı eşiği (BAE), denge, fonksiyonellik, eklem hareket açıklığı (EHA), kas kuvveti ve yaşam kalitesi üzerine etkilerini karşılaştırmaktır. Çalışmaya MKBA olan 18-50 yaş aralığında 45 olgu dahil edildi. Olgular 3 gruba randomize edildi. SMT grubuna High-velocity, low-amplitude (HVLA) spinal manipülasyon, Mulligan grubuna Sustained natural apophyseal glide (SNAG) mobilizasyon, Aktivatör grubuna Aktivatör V ile spinal manipülasyon uygulandı. Tüm teknikler 8 hafta boyunca toplam 12 seans uygulandı. Ayrıca tüm gruplara haftada 3 gün egzersiz programı uygulandı. Ağrı düzeyi; Vizüel Analog Skala (VAS), BAE; algometre, denge; Biodex Denge Sistemi, fonksiyonellik; Boyun Özürlülük İndeksi (BÖİ) ve Kol, Omuz ve El Sorunları Anketi (DASH), servikal EHA; cervical range of motion (CROM) cihazı, boyun kas kuvveti; MicroFET 2, kavrama kuvvetleri Jamar el dinamometresi ve pinçmetre, yaşam kalitesi Kısa Form-36 (SF-36) ile 8 haftalık tedaviler öncesinde ve sonrasında değerlendirildi. Tüm gruplarda parametrelerin tamamında anlamlı düzeyde iyileşme olduğu belirlendi (p<0,05). SMT grubunda; ağrı, BAE, EHA, fonksiyonellik, servikal kas kuvveti ve bazı SF-36 alt parametrelerindeki iyileşmenin anlamlı düzeyde daha fazla olduğu belirlendi (p<0,05). SMT ve Mulligan gruplarında; ağrı, sağ-sol dirsek fleksör ve sol dirsek ekstansör kas kuvveti, sağ el lateral kavrama kuvveti ve SF-36 ağrı parametresindeki iyileşmenin aktivatör grubuna göre daha fazla olduğu belirlendi (p<0,05). Mulligan grubunda ise fleksiyon EHA artışı daha fazla idi (p<0,05). Çalışmaya göre MKBA'da SMT, Mulligan ve aktivatör tekniğinin etkili olduğu belirlendi. SMT tekniği ile ağrı, BAE, EHA, servikal kas kuvveti, fonksiyonellik ve yaşam kalitesinde; SMT veya Mulligan teknikleri ile ağrı, dirsek fleksör-ekstansör kas kuvveti ve kavrama kuvvetinde daha fazla iyileşme olduğu belirlendi.

The aim of this study was to compare the effects of spinal manipulative therapy (SMT), Mulligan and activator technique on pain, pressure pain threshold (PPT), balance, functionality, range of motion (ROM), muscle strength and quality of life in patients with mechanical neck pain (MNP). 45 patients aged 18-50 years with MNP were included in the study. Patients were randomized into 3 groups. High-velocity, low-amplitude (HVLA) spinal manipulation was applied to the SMT group, sustained natural apophyseal glide (SNAG) to the Mulligan group, and spinal manipulation with the Activator V to the Activator group. All techniques were applied for a total of 12 sessions over 8 weeks. In addition, an exercise program was applied to all groups 3 days a week. Before and after 8 weeks of treatments; Pain level was evaluated with Visual Analogue Scale (VAS), PPT with algometer, balance with Biodex System, functionality with Neck Disability Index (NDI) and Disabilities of the Arm Shoulder and Hand (DASH), cervical ROM with CROM device, neck muscle strength with MicroFET 2, grip strength with Jamar and pinchmeter and quality of life with SF-36. It was determined that there was a significant improvement in all parameters in all groups (p<0,05). In the SMT group; It was determined that the improvement in pain, PPT, ROM, functionality, cervical muscle strength and some sub-parameters of SF-36 was significantly higher (p <0,05). In SMT and Mulligan groups; The improvement in pain, right-left elbow flexor and left elbow extensor muscle strength, right hand lateral grip strength and SF-36 pain parameter was found to be greater than the activator group (p <0,05). In the Mulligan group, the increase in flexion ROM was higher (p<0,05). According to the study, it was determined that SMT, Mulligan and activator techniques were effective in MNP. It was determined that there was more improvement in pain, PPT, ROM, cervical muscle strength, functionality and quality of life with the SMT technique, and more improvement in pain, elbow flexor-extensor muscle strength and grip strength with SMT or Mulligan techniques.
The effect of spinal manipulation, activator, mulligan technique on pain and balance in mechanical neck pain
Keywords: Aktivatör; Mekanik Kökenli Boyun Ağrısı; Mulligan; Spinal Manipülasyon; Activator; Mechanical Neck Pain; Mulligan; Spinal Manipulation