Çeşitli kanser tiplerinde serum oksidan, antioksidan ve nitrik oksid düzeylerinin değerlendirilmesi - Polat Bağrıyanık, Hazel (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)
Kanser, hücre çoğalmasını ve farklılaşmasını düzenleyen genlerdeki mutasyonlardan kaynaklanan, insidansı son yıllarda artan bir hastalıktır. Oksidatif stres, kanser de dahil olmak üzere kronik hastalıkların gelişiminde önemli bir faktör olarak görülmektedir. Çeşitli kanserlerde serum Total Antioksidan Seviyesi, Total Oksidan Seviyesi ve Nitrik Oksit düzeyi ile ilgili birçok çalışma yapılmış ve bu parametrelerin kanser hastaları için belirleyici faktörler olabileceği ileri sürülmüştür. Bu çalışmada kanserli hastalarda serum total antioksidan seviyesi, total oksidan seviyesi ve nitrik oksit seviyeleri değerlendirildi. Çalışmaya 22 akciğer kanseri (16 erkek, 6 kadın), 20 kolon kanseri (13 erkek, 7 kadın), 10 rektum kanseri (6 erkek, 4 kadın), 36 meme kanseri ve 12 multiple myelom (7 erkek, 5 kadın) tanısı alan ve kemoterapi gören toplam 100 hasta grubu ve 60 sağlıklı kontrol grubu (25 erkek, 35 kadın) bireyler dahil edildi. Serum total antioksidan seviyesi, total oksidan seviyesi ve nitrik oksit düzeyleri ölçüldü. Ayrıca, oksidatif stres indeksi hesaplandı. TAS değerleri yönünden kanser grubu ve kontrol grubu arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0.05). Akciğer, kolon, rektum, meme kanseri gruplarında, kontrol grubuna göre TOS değerleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede artış göstermiştir (p<0.05). Kolon, rektum, meme kanseri gruplarında kontrol grubuna göre OSİ değerleri anlamlı derecede artış göstermiştir (p<0.05). Kolon ve multiple myelom kanseri gruplarında NO değerleri anlamlı derecede farklı bulunmuştur (p<0.05). Sonuç olarak TAS, TOS, OSİ ve NO düzeylerinin kanserin teşhisi ve tedavisinde belirleyici faktörler olabileceği ancak bununla ilgili daha kapsamlı ve ileri düzeyde çalışmalara gereksinim olduğunu düşünmekteyiz.

Cancer is a disease whose incidence has increased in recent years, resulting from mutations in genes that regulate cell proliferation and differentiation. Oxidative stress is seen as an important factor in the development of chronic diseases, including cancer. Many studies have been conducted to investigate serum Total Antioxidant Status, Total Oxidant Status, and Nitric Oxide levels in patients with different types of cancer, and it has been suggested that these might be important factors for patients with cancer. In this study, serum total antioxidant level, total oxidant level and nitric oxide levels were evaluated in patients with cancer. The study was diagnosed with 22 lung cancer (16 men, 6 women), 20 colon cancer (13 men, 7 women), 10 rectal cancer (6 men, 4 women), 36 breast cancer and 12 multiple myeloma (7 men, 5 women) and a total of 100 patient groups undergoing chemotherapy and 60 healthy control groups (25 men, 35 women) were included. Serum total antioxidant level, total oxidant level and nitric oxide levels were measured. Also, the oxidative stress index was calculated. There was no significant difference between the cancer group and the control group in terms of TAS values (p> 0.05). In lung, colon, rectum, and breast cancer groups, TOS values increased significantly compared to the control group (p <0.05). OSI values increased significantly in colon, rectum and breast cancer groups compared to the control group (p <0.05). NO values were found significantly different in colon and multiple myeloma cancer groups (p <0.05). In conclusion, we think that TAS, TOS, OSI and NO levels may be determinant factors in the diagnosis and treatment of cancer, but more comprehensive and advanced studies are needed.
Evaluation of serum oxidant, antioxidant and nitric oxid levels in various cancer types
Keywords: Antioksidan Seviyesi; Kanser; Nitrik Oksit Seviyesi; Oksidan Seviyesi; Oksidatif Stres; Antioxidant Status; Cancer; Nitric Oxid; Oxidant Status; Oxidative Stress