İstanbul'daki protez-ortez yapım ve uygulama merkez sorumlu müdürlerinde, mesleki tükenmişlik düzeyinin iş doyumuna etkisi - Evrendilek, Erkan (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)
Protez-Ortez Yapım ve Uygulama Merkez Sorumlu Müdürleri (Sorumlu Müdür), ortopedik ihtiyaç sahiplerine özel protezin/ortezin imalatı, provası ve tesliminde görev alan, bunların geri ödeme işlemlerinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) gibi diğer kurumlara karşı yetkili ve Protez-Ortez Uygulama Merkezi'nin (Merkez) işleyiş ve sürdürülebilmesinden sorumlu kişidir. Sorumlu Müdürlerin üzerindeki bu iş yükü motivasyon, mesleki tükenmişlik ve iş doyumunun azalmasına neden olabilir. Bu çalışma, Sorumlu Müdürlerin tükenmişlik düzeyi ve iş doyumu arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla İstanbul'da ki 22-65 yaş arası Sorumlu Müdürlere, birinci aşaması sosyo-demografik sorular; ikinci aşaması Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve üçüncü aşaması Minessota İş Doyum Ölçeği olan anketler Google Form üzerinden hazırlanarak iletildi. 1 Ağustos-13 Eylül 2019 tarihleri arasında yanıtlar kabul edildi, verilerin analizinde SPSS programı kullanıldı. Çalışmaya katılan 58 Sorumlu Müdürün (%22,4 kadın, %77,6 erkek) yaş ortalamaları 35,7 yıl idi. Sorumlu Müdürlerin tükenmişlik düzeyi ve iş doyumu arasında orta ve yüksek şiddette negatif yönde fark tespit edildi. Sorumlu Müdürlerin tükenmişlik düzeyinin düşük, iş doyumunun yüksek olduğu bulundu. Cinsiyet, mesleki unvan ve işyerindeki pozisyon tükenmişlik düzeyi ile iş doyumunu etkilemedi. Evli, çocuklu ve orta yaş grubundaki katılımcıların tükenmişlik düzeyi daha düşük, iş doyumu daha yüksekti. Hizmet süresi uzun olan ve memnun olanların iş doyumu anlamlı olarak daha yüksekti. Çalışma koşulları yoğun ve stresli olan Sorumlu Müdürlerin tükenmişlik düzeylerinin düşük, iş doyumunun yüksek olması mesleki başarıları ve buna bağlı manevi tatminden kaynaklı olabilir.

Prosthesis and Orthosis Application Center Responsible Managers (RM) has a large role in the user-specific manufacturing, processing and delivery of prosthetics/orthosis, but also in maintaining the steps of the procedures due to the product-specific Social Security Institution (SSI) and maintaining the continuity of the POAC. These tasks of RM may lead to emotional exhaustion, decreased motivation and job satisfaction. This study aimed to determine the relationship between the burnout level and job satisfaction of Responsible Managers. RM between the ages of 22 and 65 who worked in Istanbul were included. A web-based survey that includes socio-demographic questions, the Maslach Burnout Inventory and Minnesota Satisfaction Questionnaire were prepared by Google Form and forwarded to all participants. Responses were accepted between 1.08.19-13.09.19 and statistical analysis of obtained data was analysed with SPSS. 58 RM (22.4% female, 77.6% male) were included the study. The mean age of the RM were 35.7 years. Moderate to high intensity negative corellation were found between the burnout level and the job satisfaction in RM. The burnout level of RM was low and the job satisfaction was high. Gender, professional title and work status did not affect burnout levels and job satisfaction. Participant who was middle-aged, married and had children had lower burnout levels and higher job satisfaction. The job satisfaction of those who had a long service time and was satisfied were significantly higher. Despite the intense and stressful working conditions, professional achievements and the spiritual satisfaction provided from the patient might be effective on low level burnout and high level job satisfaction in RM.
The effects of the burn out level of prosthesis-orthosis and application center responsible managers in İstanbul on the job satisfaction
Keywords: Protez-Ortez; Protez Ortez Yapım ve Uygulama Merkezi; Sorumlu Müdür; Tükenmişlik; İş Doyumu; Prosthesis and Orthosis; Prosthesis and Orthosis Application Center; Responsible Managers; Burnout Level; Job Satisfaction