Ortopedik cerrah tirotoksik fırtınaya yakalanmamak için ne yapmalı? - Ekiz Bilir, Betül; Bilir, Bülent; İşyar, Mehmet; Tonbul, Ayşe Tuba; Öznam, Kadir; Yılmaz, İbrahim; Çakmak, Selami (My University, 2016)
Amaç: Non iyonik kontrast maddeler gibi iyot içeren preparatların kullanıldığı görüntüleme tetkiklerinde, kas protein yıkımına neden olan travmalarda, kosta kırıklarında, pürülan artrit gibi enfektif olgularda, kalça osteokondromatozisinde, artroskopik sinovektomi gibi çeşitli ortopedik cerrahiler sırasında veya sonrasında tiroit fırtınası gözlemlenebilmektedir. Özellikle komorbid kardiyak sorunu olan yaşlı popülasyonda ve çoğunluğunu kadınların oluşturduğu ortopedik implant cerrahisinde, ötiroit hâle getirilmeden opere edilen tirotoksikoz olgularında, tiroit fırtınası tetiklenebilir. Bu eğitim makalesinde, planlı olarak gerçekleştirilen ya da acil operasyon kararı alınan tüm ortopedik operasyonlarda, tiroit fırtınasının nasıl tanınabileceği ve buna karşı yaklaşımın anlatılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu araştırmada, elektronik veri tabanlarında dil kısıtlaması olmadan, The Cochrane Collaboration The Cochrane, The Cochrane Library (Issue 2 of 12, Jan. 2015), Ovid MEDLINE (Jan 1924 to Jan Week 1 2015), ProQuest, US National Library of Medicine National Institutes of Health (NLM) ve PubMed, elektronik ortamda veri tabanlarında literatür taraması yapılarak, Ocak 1974 ile 6 Ocak 2015 tarihleri arasında "tirotoksikozis", "tiroit fırtınası, "radyo aktif iyot tedavisi" ve "ortopedik cerrahi" üzerine yapılmış ve basılı olan klinik veya deneysel çalışmalar "ve", "veya" şeklinde tarandı. Bulgular: Elde edilen makaleler arasından, konu ile ilgili inceleme ölçütlerini karşılayan iki makale saptandı. Sonuç: Tiroit fırtınası sırasında PTU kullanılan olgular taburcu edilme aşamasında kontrendikasyon yoksa daha az hepatotoksik olan metimazol etken maddesi tercih edilmelidir.

Objective: Thyroid storm can be seen in many situations like radiologic imaging with non-ionic contrast agents, trauma that causes muscle destruction, rib fractures, septic arthritis, pelvic osteochondromatosis, during or after arthroscopic synovectomy. Thyroid storm may be triggered in thyrotoxic patients who were operated before achieving euthyroid, in the elderly population suffering from cardiac problems and in cases of orthopedic implant surgery applied mostly to women. In this article, we aimed to discuss how to recognize the thyroid storm in planned or emergency orthopaedic operations and management of this situation. Methods: Without language restriction in this paper, the electronic databases; The Cochrane Collaboration The Cochrane, The Cochrane Library (Issue 2 of 12, Jan. 2015), Ovid MEDLINE (Jan 1924 to Jan Week 1 2015), ProQuest, US National Library of Medicine National Institutes of Health (NLM) and PubMed dating from Jan 1924 to Jan. 2015, were searched for comparative experimental studies using the terms: "or", "and". Online literature searches were conducted using the keywords "thyrotoxicosis", "thyroidstorm", "radioactive iodine treatment", and "orthopaedic surgery " in combinations.
What should an orthopaedic surgeon do to avoid thyroid storm?
Keywords: Ortopedik Cerrahi; Radyoaktif İyot Tedavisi; Tiroit Fırtınası; Tirotoksikozis; Orthopaedic Surgery; Radioactive Iodine Treat-Ment; Thyroid Storm; Thyrotoxicosis