Yetişkin bireylerde ekmek tüketimi ve beden kütle indeksi arasındaki ilişkinin belirlenmesi - Sadık, Merve (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Bu çalışma yetişkin bireylerin ekmek tüketimi ve beden kütle indeksi arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Çalışma, İstanbul ilinin Beykoz ilçesinde ikamet eden 18-65 yaş arası yetişkin toplam 1766 birey üzerinde gerçekleştirilmiştir. Ekmek, doyurucu ve ucuz bir besin olarak ülkemizde yoğun olarak tercih edilmektedir. Fakat ekmeğin vücut ağırlığına etkisi günümüzde oldukça tartışma konusu haline gelmiştir. Bunun yanında obezite prevalansı dünyada giderek artmakta ve obezitenin sebep olduğu hastalıklar ve ölüm riskleri çoğalmaktadır. Bu nedenle bu çalışma ekmek tüketiminin beden kütle indeksi ile arasındaki ilişkiyi tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya katılan bireylere "demografik özellikleri, antropometrik ölçümler, ekmek çeşit tüketim durumları, en fazla tüketilen ekmek çeşitleri ve fiziksel aktivite durumları" olmak üzere toplamda 26 soru sorulmuştur. Anket yoluyla elde edilen veriler, SPSS 18.0 (Statiscal Package For Social Sciences) istatiksel veri analizi programı ile değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde frekans dökümleri, ortalamalar, ki kare testleri, Kruskal Wallis, Mann-Witney U, iki yönlü Anova ve korelasyon analizi testlerinden faydalanılmıştır. Çalışmamızda erkek katılımcıların günlük ekmek tüketim miktarı ve ekmek tüketiminden alınan kalori miktarı kadınlara kıyasla anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Erkeklerde; günlük enerjinin %26'sı, kadınlarda %20,9'u ekmekten karşılanmıştır. Erkek katılımcıların günlük tükettikleri ekmek miktarları ile beden kütle indeksleri arasında aynı yönde çok düşük bir ilişki vardır ve bu ilişki anlamlıdır. Kadın katılımcıların günlük tükettikleri ekmek miktarları ile beden kütle indeksleri arasında aynı yönde çok düşük bir ilişki vardır ve bu ilişki anlamlıdır (p<0,05). Sonuç olarak; ülkemizde günlük beslenmede önemli bir yere sahip olan ekmek tüketiminden gelen enerjinin BKİ üzerinde olumlu etkisi olduğu saptanmıştır (p<0,05).

This study was aimed to determine the relationship between bread consumption and body mass index of adult individuals. The study was constructed on a total of 1766 adults aged 18-65 years living in Beykoz district of Istanbul. Bread, as a satisfying and cheap food is preferred intensively in our country. But, the effectiveness of bread on the body weight has become an issue of conflict nowadays. In addition to this, the prevalence of obesity is increasing in the world, diseases which caused obesity and death risks are increasing. For this reason, this study was aimed to determine the relationship between consumption of bread and body mass index. The participants were asked a total of 26 questions including demographic characteristics, anthropometric measurements, bread varieties consumption status, bread varieties most consumed and physical activity status. The data obtained through the questionnaire were evaluated with the statistical data analysis program of SPSS 18.0 (Statiscal Package for Social Sciences). The data were analyzed by using frequency breakdowns, means, chi-square tests, Kruskal Wallis, Mann-Witney U, two-way Anova and correlation analysis tests. In our study, daily bread consumption and calorie intake of male participants were found to be significantly higher than that of women. In men; %26 of daily energy and %20,9 of women were supplied from bread. There was a very low correlation between the amount of bread consumed by male participants and body mass index in the same direction and this relationship was significant. There was a very low correlation between the amount of bread consumed by female participants and body mass index in the same direction and this relationship was significant (p <0.05). As a result; energy which supplied bread consumption has an important position for daily nutrition in our country, has a n effect on BMI (p <0.05).
Determination of the relationship between bread consumption and body mass index in adult individuals
Keywords: Beden Kütle İndeksi; Ekmek; Ekmek Tüketimi; Obezite; Vücut Ağırlığı; Body Mass Index; Bread; Bread Consumption; Obesity; Body Weight