Idiopathic granulomatous mastitis associated with erythema nodosum: Case report and literature review - Arslan, Ferhat; Karagöz, Ergenekon; Arslan Yiğit, Birsen; Ceylan, Bahadır; Ertan, Gülhan; Mert, Ali (Nobel İlaç, 2016)
Idiopathic granulomatous mastitis (IGM) is an uncommon inflammatory disease of the breast. Differential diagnosis and exclusion of breast cancer is the most challenging issue for patients and physicians. IGM may be differentiated from cancer and other diseases with histopathological evaluation; however, the response to empirically initiated steroid therapy may sometimes be useful to distinguish it from other diseases. In this context, whether erythema nodosum may assist in the IGM diagnosis is an unasked question. Here we present the case of a 30-year-old woman presenting with tenderness, redness and discharge in her left breast accompanied by a mass, together with pain in her ankles, the findings of IGM and erythema nodosum (EN). We aim to review the medical literature regarding the association between IGM and EN. IGM should be primarily considered when a patient presents with signs of inflammatory breast disease and EN.

İdiyopatik granülomatöz mastit (İGM), memenin etyolojisi çok iyi bilinmeyen ve nadir görülen bir inflamatuar hastalığıdır. Meme kanserini taklit edebilmesiyle önem kazanan bu durum, ayırıcı tanı ve meme kanserlerinin dışlanması aşamasında hasta ve klinisyen açısından zorlayıcı olabilmektedir. İGM tablosu kanser ve diğer hastalıklardan histopatolojik inceleme ile ayırt edilse de, ampirik başlanılan steroid tedavisinden alınan olumlu yanıt da İGM’nin diğer hastalıklardan ayırt edilmesinde klinisyene yarar sağlayabilir ve hekim açısından yol gösterici olabilir. Bu bağlamda, eritema nodozumun (EN) da İGM’nin tanısında destekleyici bir bulgu olup olamadığı hususu daha önce sorgulanmamış bir konudur. Burada, sol memede kitlenin de eşlik ettiği ağrı, kızarıklık, hassasiyet ve akıntı yakınmaları olan, beraberinde her iki ayak bileğinde ağrının var olduğu eritema nodozum ve idiyopatik granülomatöz mastit bulguları ile presente olan 30 yaşındaki bir kadın hasta sunulmuştur. Bu yazıda aynı zamanda medikal literatürdeki İGM ve EN arasındaki birliktelik ve ilişkiyi de tartışmayı amaçladık. İnflamatuar meme hastalığı ve EN bulguları ile prezante olan olgularda İGM ayırıcı tanılar arasında ilk planda düşünülmelidir.
Eritema nodosum’un eşlik ettiği idiyopatik granülomatöz mastit vakasi: Olgu sunumu ve literatür derlemesi
Keywords: Erythema Nodosum; Idiopathic Granulomatous Mastitis; Inflammatory Breast Disease; İdiyopatik Granülomatöz Mastit; Eritema Nodozum; İnflamatuar Meme Hastalığı