Kadın ortaklı şirketlerde dış finansmana erişim: Türkiye için firma düzeyinde bir bulgu - Gür, Nurullah; Hanedar, Elmas Yaldız; Hanedar, Avni Önder (My University, 2017)
Kadınlar, ekonominin her alanında olduğu gibi dış finansmana erişim konusunda da ayrımcılığa maruz kalabilmektedir. Bu çalışma Türkiye'de kadın ortaklı şirketlerin diğer şirketlere göre dış finansmana erişimde ayrımcılığa maruz kalıp kalmadığını test etmektedir. Türkiye'de dış finansman erişim konusunda cinsiyet ayrımcılığının olup olmadığını test etmek için "İş Ortamı ve İşletme Performansı Araştırması"nın son versiyonunda yer alan firma bazlı veri seti kullanılmaktadır. Ekonometrik analiz için Logit ve Probit modelleri kullanılmaktadır. Ampirik sonuçlar, kadın ortak için kullanılan kukla değişken ile dış finansmana erişim göstergeleri arasında tutarlı bir ilişkinin olmadığını göstermektedir. Bu sonuçlar, Türkiye'de kadın ortağa sahip firmaların diğer firmalara göre dış finansmana erişimde sistematik bir ayrımcılığa maruz kalmadığına işaret etmektedir.

Women may face discrimination in access to finance, as in all areas of the economy. This paper tests whether firms with female participation in ownership face discrimination in access to finance. To test whether there is gender discrimination in access to finance in Turkey, this paper uses firm level data set from the latest version of Business Environment and Enterprise Performance Survey. Logit and Probit models are used for the econometric analysis. Empirical results show that there is no robust relationship between the dummy variable for female participation in ownership and proxies for access to finance. These results indicate that firms with female participation in ownership do not face systematic discrimination in access to finance in Turkey, as compared to other firms.
Access to finance in firms with female participation in ownership: Firm level evidence for Turkey
Keywords: Dış Finansmana Erişim; Girişimcilik; Cinsiyet; Ayrımcılık; Access to Finance; Entrepreneurship; Gender; Discrimination