6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamında işçinin çalışmaktan kaçınma hakkı - Doğu, Doğan Can (İstanbul Medipol Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, uluslararası mevzuat hükümleri dikkate alınarak iş sağlığı ve güvenliği alanında ülkemizde düzenlenen ilk bağımsız kanun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu Kanun ile işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması, mevcut sağlık ve güvenlik koşullarının iyileştirilmesi, işveren ile işçilerin hak ve yükümlülüklerinin düzenlenmesi amaçlanmıştır. İşçiler, işverenin iş sağlığı ve güvenliği yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle işyerinde ciddi ve yakın bir tehlike ile karşılaşabilir. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 13. maddesinde, işyerinde ciddi ve yakın bir tehlike ile karşılaşan işçinin gerekli tedbirler alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınabileceği düzenlenmiştir. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 13. maddesindeki bu düzenleme ile işçinin en temel hakkı olan yaşam hakkı koruma ve güvence altına alınmak istenmiştir. Çalışmamızın ilk bölümünde, iş sağlığı ve güvenliği alanında işverenin ve işçilerin yükümlülükleri ile işçilerin haklarına değinilmiş; ikinci bölümünde, ciddi ve yakın bir tehlike ile karşılaşan işçilerin kullanabileceği bir hak olan çalışmaktan kaçınma hakkı açıklanmış ve son bölümünde ise çalışmaktan kaçınma hakkının hüküm ve sonuçları incelenmiştir.

Occupational Health and Safety Law No. 6331 is the first independent law in our country in the field of occupational health and safety by considering the provisions of international legislation. With this Law, it is aimed to provide occupational health and safety in the workplaces, to improve the existing health and safety conditions, to regulate the rights and obligations of employers and workers. Workers may face a serious and imminent danger in the workplace due to the failure of the employer to fulfill his occupational health and safety obligations. In the 13th article of the Occupational Health and Safety Law, it is stated that the worker, who is faced with a serious and imminent danger in the workplace, can avoid working until the necessary measures are taken. With this regulation in the Law, the right to life, which is the most basic right of the worker, was wanted to be protected and secured. In the first part of our study, the obligations of the employer and the workers in the field of occupational health and safety and the rights of the workers are mentioned, in the second part, the right to avoid work, which is a right that can be used by workers who face a serious and imminent danger, has been explained and in the last part, the provisions and results of the right to avoid work are examined.
Worker's right to avoid working under the occupational health and safety law no. 6331
Keywords: Ciddi ve Yakın Bir Tehlike; Çalışmaktan Kaçınma Hakkı; İşçi; İşveren; İş Sağlığı ve Güvenliği; A Serious and Imminent Danger; Employer; Occupational Health and Safety; Right to Avoid Work; Worker