Vokal patolojisi bulunmayan profesyonel ses kullanıcılarında ses terapisinin etkililiği - Talay, Deniz (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Ses, insan dilinin kullanımı açısından en önemli araçlardan biri olmasının ötesinde, bazı insanlar için mesleklerini yapabilmelerinin ön koşulu olma niteliğiyle daha önemli bir konuma gelmektedir. Bu bağlamda, sesi günlük iletişim amacının ötesinde, mesleki gereklilik olarak kullanan kişiler Profesyonel Ses Kullanıcıları olarak adlandırılmaktadır. Ses bakımı herkes için gereklidir, fakat ses kalite ve dayanıklılığını kaybettiğinde hayatını kazanabilmesi olumsuz yönde etkilenen profesyoneller için çok daha önemlidir. Bu çalışmanın amacı vokal patolojisi bulunmayan profesyonel ses kullanıcılarında ses terapisinin etkili olup olmadığını saptamaktır. Çalışmamızda 10 kişilik deney grubu ve 10 kişilik kontrol grubu katılımcısı olmak üzere toplam 20 kişi katılmıştır. Süreç içerisinde deney ve kontrol grubundan 1'er kişi kişisel sebeplerle çalışmadan ayrılmış ve çalışma toplamda 18 kişi ile tamamlanmıştır. Deney grubuna Vokal Hijyen Terapisi; ses fizyolojisi, larinks/farinks anatomisi, nefes ve postür eğitimleri; Vokal Fonksiyon Egzersizleri ve Rezonant terapiden oluşan toplam 10 haftalık temel ses terapisi uygulanmış, ardından 15'er gün arayla iki adet takip seansı yapılmıştır. Değerlendirme seanslarında /s/ ve /z/ fonasyon süreleri, S/Z oranı, maksimum fonasyon süresi, temel frekans, jitter, shimmer, gürültü-harmonik oranı ve vokal handikap endeksi değişkenlerine bakılmış, sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre yalnızca deney grubunun vokal handikap endeksi değişkenlerinde anlamlı farklılık bulunmuştur (p < 0.05); buna karşılık kontrol grubunun değerleri arasında herhangi bir değişkende anlamlı farklılığa rastlanmamıştır. Elde edilen bulgulara dayanarak vokal patolojisi bulunmayan profesyonel ses kullanıcılarında ses terapisinin etkili olmadığı sonucuna varılmıştır.

In addition to being one of the most substantial tools for the use of human language, the voice becomes more critical for some people as a prerequisite for their professions. In this context, people who use the voice as a professional necessity beyond the purpose of daily communication are called Professional Voice Users. Voice care is essential for everyone, but it is even more critical for professionals who are adversely affected to perform his/her profession when his/her voice loses the quality and durability. The aim of this study is to determine the effectiveness of voice therapy in non-pathological professional voice users. A total of 20 participants participated in the study, including 10 experimental group and 10 control group participants. During the therapy process, 1 person from each group left the study for personal reasons and the study was completed with a total of 18 people. Vocal Hygiene Therapy, voice physiology, larynx / pharynx anatomy, breathing and posture training, Vocal Function Exercises and Resonant Therapy were applied to the experimental group for a total of 10 weeks, then two follow-up sessions were conducted with 15-day intervals. In the evaluation sessions, / s / and / z / phonation times, S / Z ratio, maximum phonation time, fundamental frequency, jitter, shimmer, noise-harmonic ratio and vocal handicap index variables were examined. The results obtained were evaluated statistically. According to the results, there was a significant difference between vocal handicap index variables (p <0.05); however, no significant difference was found between the values of the control group. Based on the findings, it was concluded that voice therapy was not effective in non-pathological professional voice users.
Effectiveness of voice therapy in non-pathological professional voice users
Keywords: Akustik Analiz; Nefes Eğitimi; Patolojik Olmayan; Postür Eğitimi; Profesyonel Ses Kullanıcıları; Rezonant Terapi; Ses Fizyolojisi; Ses Terapisi; Vokal Fonksiyon Egzersizleri; Vokal Hijyen Terapisi; Yetişkin; Acoustic Analysis; Adult; Breath Training; Non-Pathological; Posture Training; Professional Voice Users; Resonant Therapy; Vocal Function Exercises; Vocal Hygiene Therapy; Voice Physiology; Voice Therapy