Tip 1 diyabeti olan ve olmayan çocukların el becerileri, görsel-motor entegrasyon ve günlük yaşam aktivitelerine katılımının karşılaştırılması - Kılıçöz, Mehtap (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Çalışmamızın amacı tip 1 diyabeti olan ve olmayan çocukların el becerileri, görsel-motor entegrasyon, akademik başarı ve günlük yaşam aktivitelerine katılımının karşılaştırılmasıdır. Çalışma 8-12 yaş arasında olan, Tip 1 Diyabet Mellitus (T1DM)'li (n:44) çocuklar ve sağlıklı çocuklar (n:45) olmak üzere 2 grup ile gerçekleştirildi. Değerlendirme yöntemleri olarak Jebsen Taylor El Fonksiyon Testi, Beery-Buktenica Gelişimsel Görsel Motor Bütünlük Testi, Katılım ve Çevre Ölçeği- Çocuklar ve Gençler (Participation and Environment Measure- Children and Youth) ve akademik başarı için Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler/Hayat Bilgisi yıl sonu ders başarı puanları kullanıldı. Gruplar arası katılımcıların yaş ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p>0,05). Her iki gruptaki katılımcıların görsel motor entegrasyon ve motor koordinasyon yaş eşdeğerlikleri ile kronolojik yaşları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (p<0,05). Yalnızca T1DM grubundaki katılımcıların görsel algı yaş eşdeğerlikleri ile kronolojik yaşları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (p<0,05). Gruplar arası görsel motor bütünlük, motor koordinasyon ve görsel algı düzeyleri arasında anlamlı farklılık vardı (p<0,05). Gruplar arası el fonksiyonları yazı yazma ve kart çevirme için her iki elde, diğer testlerde ise yalnıza nondominant elde istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (p<0,05). Okul ve toplumsal ortamda katılım sıklığı ile, özellikle toplumsal ortam ile ev ortamında katılımı etkileyen çevresel faktörlerde gruplar arası anlamlı farklılık vardı (p<0,005). Akademik başarı arasında anlamlı bir fark yoktu (p>0,05). Çalışmada, T1DM'li çocuklarda daha zayıf el fonksiyonları ve görsel motor entegrasyon düzeyleri ile özellikle toplumsal ortamda katılımı etkileyen çevresel faktörlerde daha düşük destek ve daha fazla engelle karşılaştıkları bulundu.

The aim of this study is to compare the hand skills, visual-motor integration, academic achievement and participation in daily living activities of children with and without type 1 diabetes. The study was carried out with two groups: children aged 8-12 years, diagnosed with type 1 diabetes mellitus (T1DM) (n:44) and healthy children (control group) (n:45). The groups were compared by the Jebsen Taylor Hand Function Test, Beery-Buktenica Developmental Visual Motor Integration Test, Participation and Environment Measure-Children and Youth and academic course achievement scores in Turkish, Mathematics, Social Sciences. There was no statistically significant difference in the mean age of the children between the groups (p>0.05). There was a statistically significant difference between the visual motor integration and motor coordination age equivalences and chronological ages of the children in both groups (p<0.05). There was a statistically significant difference between visual perception age equivalences and chronological ages of only children in the T1DM group (p<0.05). There was a significant difference in visual motor integration, motor coordination and visual perception levels between the groups (p<0.05). There was a statistically significant difference between the groups for hand functions in both hands for writing and card turning, and only in the nondominant hand of the other subtests (p<0.05). There was a significant difference between the groups on the frequency of participation in community and school environment (p<0.005). There was a significant difference between the groups on environmental factors, especially in the community and home environment (p<0.005). There was no significant difference between academic achievement (p>0.05). It was found that children with T1DM have a weaker hand functions and visual motor integration levels, as well as lower support and more barriers to environmental factors in the community settings.
Comparison of manual skills, visual motor integration and participation of children with and without type 1 diabetes
Keywords: Akademik Başarı; El Becerileri; Görsel Motor Entegrasyon; Katılım; Tip 1 Diyabet Mellitus; Academic Achievement; Hand Skills; Visual Motor Integration; Participation; Type 1 Diabetes Mellitus