Radial ve femoral girişli anjiografilerde hastaların konfor düzeylerinin belirlenmesi - Çıracı, Buse (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Bu araştırma, radial ve femoral girişli anjiografilerde hastaların konfor düzeylerini ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılan tanımlayıcı ve ilişki arayıcı bir çalışmadır. Araştırma İstanbul ilinde özel bir üniversite hastanesinde gönüllü 200 hasta üzerinde 01-05.2019 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmada Hasta bilgi formu ve Genel Konfor Ölçeği (GKÖ) ni içeren Veri Toplama Formu kullanıldı.Verilerin değerlendirilmesinde Lisans SPSS 25.0 paket programı ile yüzde, ortalama, standart sapma, sıra ortalama tanımlayıcı istatistiksel yöntemlerin yanı sıra t-testi ve ANOVA (F) testleri, korelasyon kullanıldı. Katılımcıların % 46'sı 40-59 yaş grubunda %47'si 60 yaş ve üzerinde, %74'ü erkek, %92'si evli, %60'ı ilköğretim mezunu olduğu belirlendi. Anjiyografi girişimi hastaların %67'sinde radial arterden, %33'ünde femoral arterden yapılmıştır. Çalışmamızda genel konfor puan ortalaması 2,99±0,3 bulundu. Radial anjiografi uygulanan hastaların fiziksel, psikospiritüel, çevresel, genel konfor, ferahlama ve rahatlama puan ortalamalarının femoral anjiografi uygulanalara göre daha yüksek olduğu belirlendi. Erkek hastaların genel konfor puanı kadınların puanından yüksek bulundu. Okuryazar olmayanların genel konfor, psikospiritüel ve çevresel konfor düzeylerinin diğer gruplara göre daha düşük olduğu belirlendi. Halen çalışan hastaların psikospiritüel konfor, ferahlama ve rahatlama puanlarının çalışmayanlardan daha yüksek olduğu belirlendi. Yatan hasta durumunda olanların randevulu olarak evinden gelen hastalara göre sosyokültürel konfor puanlarının daha yüksek olduğu belirlendi. Sonuç olarak radial anjiografi uygulanan hastaların konfor düzeyinin femoral girişim yapılanlardan daha iyi olduğu saptanmıştır. Hastalar konfor boyutlarından en yüksek puanı psikosipiritüel konfordan, en düşük puanı fiziksel konfor alt boyutundan almıştır. Femoral anjiografi uygulanan hastalarda konforu geliştirmek üzere hemşirelik bakım uygulamalarının geliştirilmesi önerilebilir.

This study is a descriptive and correlative study to determine the comfort level and the factors affecting the patients in radial and femoral angiography. The study was conducted on 200 volunteer patients in a private university hospital in Istanbul between 01-05.2019. A Data Collection Form including a Patient Information Form and an Overall Comfort Scale (OCS) was used in this study. In the evaluation of the data, t-test and ANOVA (F) tests, correlation as well as percentage, mean, standard deviation, row mean descriptive statistical methods and License-SPSS 25.0 package program were used. 46% of the participants were in the 40-59 age group, 47% were over 60 years old, 74% were male, 92% were married and 60% were primary school graduates. Angiography was performed in 67% of the patients from the radial artery and 33% from the femoral artery. In our study, the average overall comfort score was found to be 2.99 ± 0.3. The score averages of physical, psychospiritual, environmental, overall comfort, relief and relaxation of the patients who underwent radial angiography were higher than femoral angiography. The general comfort score of male patients was higher than that of female patients. It was determined that the overall comfort, psychospiritual and environmental comfort levels of the illiterate people were lower than the other groups. The psychospiritual comfort, relief and relaxation scores of the currently working patients were found to be higher than the non-working patients. Sociocultural comfort scores were found to be higher in inpatients compared to patients coming from home with appointments. As a result, the comfort level of the patients who underwent radial angiography was found to be better than those who underwent femoral intervention. The patients received the highest score from psychospiritual comfort and the lowest score from physical comfort subscale. It may be recommended to develop nursing care practices to improve comfort in patients undergoing femoral angiography.
Comparison of patient comfort tests between radial and femoral arterial angiograpic approaches
Keywords: Konfor; Genel Konfor Ölçeği; Koroner Anjiografi; Hemşirelik Bakımı; Kardiyoloji Hemşireliği; Comfort; Generale Comfort Quentionary; Coronary Angiography; Nursing Care; Cardiology Nursing