Noninvaziv mekanik ventilatör desteği alan koah hastalarına uygulanan solunum egzersizlerinin dispne, anksiyete, arteriyel kan gazı ve fizyolojik parametrelere etkisi - Ünal Yaltıraklı, Şeymanur (İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Bu araştırma Noninvaziv Mekanik Ventilatör (NIMV) desteği alan KOAH hastalarına uygulanan solunum egzersizlerinin dispne, anksiyete, arteriyel kan gazı ve fizyolojik parametrelere etkisinin belirlenmesi amacı ile randomize kontrollü müdahale çalışması olarak gerçekleştirildi. Araştırma, 17 Şubat 2022-15 Haziran 2022 tarihleri arasında, İstanbul ilinde bir eğitim araştırma hastanesinin solunumsal yoğun bakım ünitesindeki hastalarla yürütüldü. Araştırma örneklemini 18 müdahale, 19 kontrol olmak üzere toplam 37 hasta oluşturdu. Her iki gruba başta 'Sosyodemografik ve Tıbbi Özellikler Formu', 'Beck Anksiyete Ölçeği', 'Dispne-12 Ölçeği' uygulandı ve fizyolojik parametreleri (nabız, kan basıncı, solunum sayısı, saturasyon, nazal oksijen ihtiyacı) ölçüldü. Müdahale grubuna yedi gün boyunca sabah, öğlen ve akşam olmak üzere toplamda 3 kez solunum egzersizleri yapıldı. Kontrol grubuna müdahalede bulunulmadı. Girişim tamamlandıktan sonra müdahale ve kontrol grubuna Beck Anksiyete Ölçeği puanları, Dispne-12 Ölçeği puanları, fizyolojik parametre ve arteriyel kan gazı ölçümleri (pH, pCO2, paO2, SaO2) son test şeklinde değerlendirildi. Araştırma sonucunda; KOAH hastalarına uygulanan solunum egzersizlerinin dispne, anksiyete, pO2, SaO2 ve solunum sayısı değerlerinde iyileşme olduğunu fakat kan basıncı ve nabız üzerinde etki etmediği belirlendi.

This study is run as a randomized controlled intervention study with the aim of modeling dyspnea, anxiety, arterial blood gases and server processor of breathing exercises applied to COPD patients receiving Noninvasive Mechanical Ventilator (NIMV) support. The study was conducted with patients in the respiratory intensive care unit of a training and research hospital in Istanbul between 17 February 2022 and 15 June 2022. A total of 37 patients, 18 of whom were interventions and 19 were controls, were included in the study sample. Both groups' initial 'Sociodemographic and Medical Characteristics Form', 'Beck Anxiety Scale', 'Dyspnea-12 Scale' data and the included parameters (pulse, blood pressure, respiratory rate, saturation, nasal oxygen consumption) were measured. In the intervention group, breathing exercises were performed three times in the morning, noon and evening for seven days. No intervention was made in the control group. After the intervention, the intervention and control group Beck Anxiety Scale scores, Dyspnea-12 Scale scores, final parameter and arterial blood gas measurements (pH, pCO2, paO2, SaO2) were evaluated as a posttest. As a result of the research; It was determined that respiratory exercises applied to COPD patients improved dyspnea, anxiety, pO2, SaO2 and respiratory rates, but had no effect on blood pressure and pulse.
The effect of respiratory exercise applied to copd patients with noninvasive mechanical ventilator support on dyspnea, anxiety, arterial blood gas physiological parameters
Keywords: Anksiyete; Arteriyel Kan Gazı; Dispne; Fizyolojik Parametre; Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı; Noninvaziv Mekanik Ventilatör; Solunum Egzersizi; Anxiety; Arterial Blood Gas; Chronic Obstructive Pulmonary Disease; Dyspnea; Noninvasive Mechanical Ventilator; Physiological Parameter; Respiratory Exercise