Nadir bir anafilaksi nedeni: Soğuk maruziyeti - Topal, Sevgi; Bahçeci, Semiha; Karaman, Sait; Nacaroğlu, Hikmet Tekin; Karkıner, Canan Sule; Can, Demet (Dr Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi, 2018)
Fiziksel ürtikerin bir formu olan soğuk ürtikeri, cildin soğuk ile teması sonrası mast hücrelerinden histamin ve diğer proinflamatuvar mediatörlerin salınımı ile oluşmaktadır (1). Tüm fiziksel ürtikerler arasında soğuk ürtikeri semptomatik dermografizmden sonra ikinci sıklıktadır (2,3). Soğuğa maruziyet histamin ve diğer proinflamatuvar mediyatörlerin salınımı ile ürtiker ve/veya anjioödem gelişimine neden olabilmektedir (2,4). Tipik olarak soğuk hava, soğuk sıvı ve nesneler ile temas sonrası dakikalar içinde semptomlar ortaya çıkmaktadır. Semptomların ortaya çıkması 2 saate kadar uzayabilir (3). Deri temas yüzeyi daha geniş olduğunda (soğuk suda yüzme vb.) jeneralize ürtiker, dispne, taşikardi, hipotansiyon, bilinç kaybı gibi yaşamı tehdit edebilen sistemik reaksiyonlar gelişebilmektedir (4). Genellikle yalnızca deriyle temas eden bölgede bulgu verir. Semptomların ortalama süresi 4,8-7,9 yıl arasında değişmektedir (3). Soğuk ürtiker sıklığı yaklaşık %0,05 olarak tahmin edilmektedir (3,5). Fiziksel ürtiker çeşitleri içindeki oranı coğrafik özelliklere bağlı olarak değişebilmekte ve sıklığı %5,2 - %33,8 arasındadır (5). Çocuklarda soğuk ile tetiklenen anaflaksi ise çok nadirdir ve literatürde olgu sunumu şeklinde yer almaktadır. Aşağıda soğuk su ile anaflaksi gözlenen iki çocuk olgu sunulmuştur.
A rare cause of anaphylaxis: Cold exposure
WOS: 000430370600012
Keywords: Anafilaksi; Soğuk Maruziyeti; Anaphylaxis; Cold Exposure