Prematür akut koroner sendrom hastalarında yüksek serum interlökin-17A düzeyi - Demir, Bülent; Ünğan, İsmail; Oflar, Ersan; Khankishiyev, Vüsal; Pirhan, Osman; Demir, Esra; Özbek, Hanefi; Karakaya, Osman (Turkiye Klinikleri, 2015)
Amaç: Prematür akut koroner sendrom geçiren hastalarda serum interlökin (IL)-17A düzeyinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntemler: Aralık 2013-Ocak 2015 tarihleri arasında hastanemiz acil servisine başvuran ve akut koroner sendrom tanısı alan 45 yaş altında, ardışık seçilen 45 (35 erkek, 10 kadın, ortalama yaş; 39,6±3,85 yıl) hasta, prematür akut koroner sendrom hasta grubu olarak alındı. Koroner anjiyografi sonucu normal koroner arter olarak saptanan ve ardışık seçilen 35 (19 erkek, 16 kadın, ortalama yaş 40,1±3,37 yıl) hasta ise kontol grubu olarak belirlendi. Prematür hasta grubunda koroner lezyonların yaygınlığını belirlemek için ise Syntax skoru hesaplandı. Serum IL-17A düzeyleri ELISA yöntemi ile belirlendi. Bulgular: Hasta grubunda erkek cinsiyet ve sigara içiciliği kontrol grubuna göre daha yüksek idi (Her ikisi için; p<0,05). Koroner arter hastalığı için aile öyküsü varlığı kontrol grubunda hasta grubuna göre istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p=0,003). Plazma trigliserid düzeyi, beyaz küre sayısı, nötrofil sayısı, nötrofil/lenfosit oranı hasta grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel anlamlı olarak yüksek saptandı (hepsi için p<0,05). Fakat plazma HDL düzeyi, hasta grubunda kontrol grubuna göre düşüktü (p=0,001). Serum IL-17A düzeyi hasta grubunda kontrol grubuna göre daha yüksekti (sırasıyla; 2,0±1,88 pg/mL, 0,9±1,86 pg/mL, p=0,0001). Fakat hs-CRP düzeyi açısından iki grup arasında istatistiksel anlamlılık saptanmadı (sırasıyla; 4,4±5,61 mg/L, 2,7±6,19 mg/L, p=0,050). Sonuç: IL-17A proinflamatuar özelliği ile prematür akut koroner sendrom gelişiminde rol oynuyor olabilir.

Objective: To evaluate serum interleukin (IL)-17A level in patients with premature acute coronary syndrome. Material and Methods: Forty-five consecutive patients younger than 45 years (35 males, 10 females, mean age 39.6±3.85 years) admitted to our emergency service and diagnosed with acute coronary syndrome between December 2013 and January 2015 formed the premature acute coronary syndrome group. Thirty-five consecutive subjects with normal coronary arteries on coronary angiography (19 males, 16 females, mean age; 40.1±3.37 years) formed the control group. Syntax score was calculated to determine the extent of coronary lesions in the patient group. Serum IL-17A level was determined by the ELISA method. Results: Males and smokers had a significantly higher percentage in the patient group (for both, p<0.05). The control group had a significantly more common family history of coronary artery disease (p=0.003). Plasma triglyceride, white blood cell count, neutrophil count, neutrophil/lymphocyte ratio were significantly greater in the patient group (for all, p<0.05). Plasma HDL was significantly lower in the patient group (p=0.001). Serum IL-17A was significantly higher in the patient group (2.0±1.88 pg/mL, 0.9±1.86 pg/mL, respectively; p=0.0001). Both groups were similar with respect to serum hs-CRP (4.4±5.61 mg/L, 2.7±6.19 mg/L, respectively; p=0.050). Conclusion: IL-17A, with its proin-flammatory properties, may play a role in premature acute coronary syndrome.
Elevated serum interleukin 17A level in patients with permature acute coronary syndrome
Keywords: Akut Koroner Sendrom; İnterlökin-17; İnflamasyon; Koroner Anjiyografi; Acute Coronary Syndrome; Interleukin-17; Inflammation; Coronary Angiography