FiberSite ve relyx fiber post sistemlerinin kök kanal dentinine push-out bağlantı dayanımlarının karşılaştırılması - Gündoğar, Mustafa; Uslu, Gülşah; Yılmaz, Koray; Topkara, Can; Özyürek, Taha (Türkiye Klinikleri Yayınevi, 2018)
Dual polimerize simanla yapıştırılmış FiberSite ve RelyX post sistemlerinin kök kanal dentinine bağlantı dayanımlarının karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmada 40 adet çe-- kilmiş tek köklü diş kullanıldı. Dişlerin kök kanalları apikal genişlik 40/.06 şekilde genişletildi ve tek kon tekniğine uygun olarak dolduruldu. Dişler rastgele (n=20/grup) gruba ayrıldı. Grup l'de bulunan dişlere FiberSite post uygulandı. Grup 2'de bulunan dişlere RelyX post uygulandı. Dişler-- den korono--apikal yönde mm kalınlığında üç (apikal, orta ve koronal) adet kesit alındı. Elde edi-- len örneklerin bağlantı dayanımları push--out testi ile değerlendirildi. Elde edilen veriler Independent--Samples ve tek yönlü varyans analizi kullanılarak, istatistiksel olarak 0/05 önem se-- viyesinde değerlendirildi. Bulgular. Hem FiberSite hem de RelyX fiber post sisteminin bağlantı da-- yanım değerleri kökün aynı bölgelerinde (apikal, orta, koronal) anlamlı bir fark göstermemiştir. Her iki fiber post sistemi kökün apikal bölgesinde en düşük bağlantı dayanım değerleri gösterirken; orta ve koronal bölgede benzer bağlantı dayanım değerleri göstermiştir. Sonuç: Çalışmamızın sı-- nırları dâhilinde, FiberSite ve RelyX fiber post sistemleri kökün aynı bölgelerinde benzer bağlantı dayanımı gösterirken, en az bağlantı dayanımını apikal bölgede göstermişlerdir.

To compare the push-out bond strength of FiberSite and RelyX post systems that bonded using dual-cure cement to root canal dentin. M teeth were included to the present study. Root canals of the teeth were prepared up to 40/.06 api- cal size and obturated using single cone technique. Teeth were randomly divided into 2 (n=20/group) groups. In Group 1, the teeth were restorated with FiberSite posts. In Group 2, the teeth were restorated with RelyX posts. Teeth were cut to the corona-apical direction to obtain 3 (apical, middle, and coronal) slices that have 1 mm thickness. The specimens’ push-out bond strengths were calculated. The data were statistically analyzed using Independent-Samples t and one-way ANOVA at 5% significant level. RReessuullttss: There was no significant difference between the push-out bond strengths’ of the FiberSite and RelyX in the same root thirds (apical, middle, and coronal). Both of the FiberSite and RelyX showed the lowest push-out bond strength in the apical third compared with middle and coronal third. There was no significant difference in the middle and coronal thirds. CCoonncclluussiioonn: Within the limitation of the present study, there was no significant difference between the push-out bond strengths’ of FiberSite and RelyX posts. The lowest bond strength was observed in the apical third of the root.
Comparison of push—Out bond strength of fiberSite and relyx fiber post systems to root canal dentin
Keywords: Endodonti; Fibersite; Fiber Post; Relyx; Push-Out; Endodontics; Fibersite; Fiber Post; Relyx; Push-Out