İstanbul Zeytinburnu İlçesi'nde yaşayan insanlarda Türk Diyabet Cemiyeti tarafından hazırlanan Risk Anketi'yle tip 2 diyabet hastalığı riskini belirlemek - Karakaş, Gülay (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Tip 2 diyabet tüm dünyada hızla artan ve başka metabolik hastalıklara yol açabilen ciddi bir rahatsızlıktır. Çalışmamızda diyabet risk anketi kullanılarak katılımcıların Tip 2 diyabet hastası olma ihtimali değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmamız, Mart 2019 ayı boyunca, Zeytinburnu İlçesi'nde yaşayan 500 katılımcıya (E=223'ü (%44.6); K=277'si (%55.4)) Türk Diyabet Cemiyeti tarafından hazırlanan ve valide bir anket olan Diyabet Risk Anketi uygulanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS versiyon 16 programında yapıldı.Veriler ortalama,standart sapma ve yüzde (%) olarak verildi. Bu açıdan verilerin dağılımının normalitesi Shapiro-Wilk testiyle belirlendi. Normal dağılım gösteren veriler parametrik, normal dağılım göstermeyen veriler ise nonparametrik testler ile değerlendirildi. Kadınların ölçek toplam puanları, erkeklerin ölçek toplam puanlarından istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşüktür (p<0,001). Yaş arttıkça diyabete yakalanma riskinin anlamlı şekilde arttığı bulunmuştur (p<0,001). Tip 2 diyabet görülmesinde yüksek risk taşıma oranı en yüksek olan yaş grubu 60 yaş ve üzeridir. Daha önce yüksek tansiyon tanısı konulan kişilerin (n=111) tip 2 diyabete yakalanma riskinin anlamlı şekilde yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,001). Fiziksel olarak aktif olmayan 137 katılımcının tip 2 diyabete yakalanma riskinin anlamlı derecede yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,001). Son olarak kilo arttıkça diyabet olma riskinin arttığı gözlemlenmiştir (p<0,001). Çalışmamımızın sonuçları göstermektedirki;bireyin erkek olması, yaşın yüksek olması, yüksek tansiyon hastalığı olanlarda ve fiziksel olarak aktif olmayanlarda Tip 2 diyabet olma riski yüksektir. Fiziksel aktivite, sağlıklı ve dengeli beslenme ile hastalığa yakalanmamak ve hastalığın ilerlemesini durdurmak mümkündür.

Type 2 diabetes is a serious condition that is rapidly increasing all over the world and can cause other metabolic diseases. In our study, we aimed to evaluate the probability of the participants having Type 2 diabetes by using diabetes risk questionnaire. During the month of March 2019, a validated questionnaire prepared by the Turkish Diabetes Association was administered to 500 participants (E = 223 (44.6%); F = 277 (55.4%)) in 500 participants living in Zeytinburnu District. Statistical analyzes were performed using SPSS version 16. Data were expressed as mean, standard deviation and percentage (%). In this respect, the normality of data distribution was determined by the Shapiro-Wilk test. Data with normal distribution were evaluated with parametric tests and data with non-normal distribution were evaluated with nonparametric tests. The scale total scores of women were statistically significantly lower than the total scale scores of men (p <0.001). It was found that the risk of developing diabetes increased significantly with age (p <0.001). The age group with the highest risk carrying type 2 diabetes is 60 years and older. It was determined that the risk of developing type 2 diabetes was significantly higher in patients with high blood pressure (n = 111) (p <0.001). 137 physically inactive participants had a significantly higher risk of developing type 2 diabetes (p <0.001). Finally, the risk of diabetes increased with increasing weight (p <0.001). The results of our study show that individuals with men, high age, high blood pressure disease and physically inactive are at higher risk of Type 2 diabetes. With physical activity, healthy and balanced nutrition, it is possible not to catch the disease and to stop the progression of the disease.
Determining the risk of type 2 diabetes whose people live in zeytinburnu, istanbul with the Risk of Turkish Diabetes prepared BY the Turkish Diabetic Society
Keywords: Tip 2 Diyabet; Tip 2 Diyabet Risk Analizi; Risk; Diyabet; Hastalık; Type 2 Diabetes; Type 2 Diabetes Risk Analysis; Risk; Diabetes; Illness