Evaluation of empowering leadership and knowledge sharing on organization and organization employees - Sönmez Çakır, Fatma; Adıgüzel, Zafer (Usak University, 2020)
Knowledge and knowledge sharing is very important in the service sector, which has a dynamic structure. It is also important to share knowledg efficiently among employees in order to get things right. The aim of the study is to examine the impact of empowering leadership and knowledg sharing in terms of performance criterias in the service sector (logistics companies). As a result of surveys collected from logistics companies, the effect of empowering leadership and knowledge sharing on employee performance, organizational performance and job performance variables were determined. In the scope of aim of the study, a survey was conducted with 386 personnel working in the logistic companies. Data analysis was done using SPSS 25 and LISREL 8.80 programs. After factor and reliability analyses, correlation analysis, regression analysis were performed and also sobel test was done for the analysis of measuring the mediating variable effect.

Dinamik bir yapıya sahip olan hizmet sektöründe bilgi ve bilgi paylaşımı oldukça önemlidir. Bilgi paylaşımının çalışanlar arasında verimli yapılması işlerin doğru yapılması açısından da önemlidir. Bilgi paylaşımının istenilen seviyede verimli olabilmesi için liderlik özellikleri ön plana çıkabilmektedir. Güçlendirici liderliğin çalışanlar üzerinde olumlu yönde etkisinin olduğu açıklanabilmektedir. Bu kapsam da, çalışmanın amacı hizmet sektörün de (lojistik firmaları) güçlendirici liderlik, bilgi paylaşımı, çalışan performansı, örgüt performansı ve iş performansı değişkenleri arasındaki ilişkilerin analiz edilmesidir. Analizler sonucunda; güçlendirici liderliğin ve bilgi paylaşımının; çalışan performansı, örgütsel performansı ve iş performansı değişkenlerine olumlu yönde etkisi olduğu tespit edilmiştir. Gönüllülük esasına dayalı olarak lojistik firmalarında çalışan beyaz yakalı 386 personele anket uygulanmıştır. SPSS 25 ve LISREL 8.80 programları kullanılarak elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Değişkenleri temsil eden ölçeklerle ilgili olarak faktör ve güvenirlilik analizi yapıldıktan sonra, korelasyon analizi, hipotezlerin test edilmesinde regresyon analizi ve sobel testi de aracı değişken etkisinin analizi için yapılmıştır.
Güçlendirici liderlik ve bilgi paylaşımının örgüt ve örgüt çalışanları üzerine etkilerinin incelenmesi
Keywords: Empowering Leadership; Knowledge Sharing; Employee Performance; Organizational Performance; Job Performance; Güçlendirici Liderlik; Bilgi Paylaşımı; Çalışan Performansı; Örgütsel Performans; İş Performansı