Kronik hastalığı olan hastalarda genel ilaç uyumu ölçeği'nin Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması - Karadamar, Nazime (İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Bu çalışma, kronik hastalığı olan hastalarda Genel İlaç Uyumu Ölçeği'nin Türkçe Geçerlik ve Güvenirliğini saptamak amacı ile metodolojik bir araştırma olarak planlanmıştır. Genel İlaç Uyumu Ölçeği, hasta davranışına bağlı uyumsuzluk, ek hastalık ve çoklu ilaç kullanımına bağlı uyumsuzluk, ekonomik kısıtlılık nedeniyle uyumsuzluk olmak üzere üç boyutu ölçmektedir. Araştırmanın evrenini 4 Nisan 2022-20 Mayıs 2022 tarihleri arasında İstanbul' da bulunan bir şehir hastanesinin dahiliye polikliniklerine başvuran ve kronik hastalığı olan hastalar oluşturmuştur. Örnekleme, araştırmaya katılmayı kabul eden ve dahil edilme kriterlerini taşıyan toplam 545 hasta dahil edildi. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan 'Hasta Tanılama Formu', 'Genel İlaç Uyumu Ölçeği' ve 'İlaç Uyumunu Bildirim Ölçeği' kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin istatistiksel analizinde SPSS for Windows 22.0 programı ve AMOS 21 programı kullanılmıştır. Ölçeğin dil geçerliliği için 3 uzman tarafından Türkçe'ye çevirisi ve 3 uzman tarafından İngilizceye geri çevirisi yapıldı. Aynı zaman da 10 farklı uzman görüşü alınıp, uzman görüşleri dil ve kapsam açısından incelendi. Bu çalışmada kapsam geçerlilik indeksi (KGİ) 0.899 olarak bulunmuştur. Ölçeğin Cronbach's Alpha Katsayısı 0.809 olarak bulunmuştur. GİUÖ'nin zamana göre değişmezliğini belirlemek için test tekrar test yöntemi kullanıldı. İki hafta arayla tekrar test için 82 hastayla tekrar görüşüldü. Test-tekrar test güvenilirlik analizi sonucunda, test-tekrar test ölçek puanları arasında ileri derecede anlamlı ve pozitif bir korelasyon olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak, GİUÖ' nin geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu ve Türk toplumunda kullanılabilir bir ölçek olduğu belirlendi.

This study was planned as a methodological study to determine the Turkish Validity and Reliability of the General Medication Adherence Scale in patients with chronic diseases. The General Medication Adherence Scale measures three dimensions: incompatibility due to patient behavior, incompatibility due to comorbidity and multiple medication use, and incompatibility due to economic constraints. The population of the study consisted of patients with chronic diseases who applied to the internal medicine outpatient clinics of the city hospital in Istanbul between 4 April 2022 and 20 May 2022. A total of 545 patients who agreed to participate in the study and met the conditions were included in the sample. 'Patient Identification Form', 'General Medication Adherence Scale' and 'Medical Adherence Report Scale' prepared by the researcher were used as data collection tools. SPSS for Windows 22.0 program and AMOS 21 program were used in the statistical analysis of the data obtained in the study. For language validity, the scale was translated into Turkish by 3 experts and into English by 3 experts for language validity. At the same time, 10 different expert opinions were taken and expert opinions were examined in terms of language and scope. In this study, the content validity index was found to be 0.899. The Cronbach's Alpha Coefficient of the scale was found to be 0.809. The test-retest method was used to determine the time invariance of the GMAS. 82 patients were interviewed again for retesting at two-week intervals. As a result of the test-retest reliability analysis, it was found that there was a highly significant and positive correlation between the test-retest scale scores. As a result, it was determined that GMAS is a valid and reliable scale and it can be used in Turkish society.
Turkish validity and reliability study of thegeneral medication adherence scale in patients with chronic disease
Keywords: Geçerlik ve Güvenirlik; Genel İlaç Uyumu Ölçeği; Kronik Hastalıklarda İlaç Uyumu; Validity and Reliability; General Medication Adherence Scale; Medication Adherence in Chronic Diseases