Kanser hastalarında kırılganlığın umutsuzluğa ve yaşam doyumuna etkisi - Temizsoy, Merve (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Araştırma kanser hastalarında kırılganlığın, yaşam doyumu ve umutsuzluğa etkisini değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul'da bir vakıf üniversite hastanesi ve bir eğitim araştırma hastanesi, Eskişehir'de bir üniversite hastanesine başvuran 18 yaş üzeri 1002 kanser hastası oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama araçları olarak 'Sosyo-Demografik ve Hastalığa İlişkin Veri Toplama Formu', 'Edmonton Kırılganlık Ölçeği', 'Beck Umutsuzluk Ölçeği' ve 'Yaşam Doyum Ölçeği' kullanılmıştır. Veriler tek yönlü varyans analizi ANOVA testi, t testi ve Spermaan Korelasyon Analizi ile analiz edilmiştir. Kırılganlık ölçeği ile hastaların %41,5'sı kırılgan değil, %18,4'ü görünürde savunmasız, %15'1'i hafif kırılgan, %14,5'i şiddetli kırılgan, %10,5'i orta kırılgan olarak bulunmuştur. Sosyal güvence ve cinsiyet ile kırılganlık arasında anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Benzer şekilde cinsiyet ile umutsuzluk düzeyi arasında anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Araştırmaya göre umutsuzluk ile yaşam doyumu arasında negatif yönlü ve zayıf şiddetli bir ilişki olduğu, kırılganlık ile umutsuzluk arasında pozitif yönlü ve şiddetli bir ilişki olduğu, kırılganlık ile yaşam doyum arasında da negatif yönlü ve zayıf bir ilişki olduğu saptanmıştır. Çalışma sonucuna göre kırılganlığın yalnızca geriatri hastalarında değil, kanser tanısı almış 18 yaş ve üzeri kanser hastalarında da çalışılabileceği önerilmektedir. Hastalığa ilişkin verilerden elde ettiğimiz oranlara göre en çok görülen kanser grubunda da kırılganlığın incelenebileceği önerilmektedir.

The research was conducted as descriptive and relationship seeker to assess the effect of fragility on life satisfaction and despair in cancer patients. The population of the study consisted of a foundation university hospital and a training and research hospital in Istanbul, and 1002 cancer patients over the age of 18 who applied to a university hospital in Eskisehir. Data collection tools such as 'Socio-Demographic and Disease Data Collection Form', 'Edmonton Vulnerability Scale', 'Beck Desperation Scale' and 'Life Satisfaction Scale' were used as data collection tools in the study. The data were analyzed with one-way variance analysis ANOVA test, t test and Spermaan Correlation Analysis. According to the fragility scale, 41.5% of the patients were not frail, 18.4% were apparently vulnerable, 15.1% were mildly frail, 14.5% were severely frail, and 10.5% were moderately frail. It was observed that there was no significant difference between social security and gender and vulnerability. Similarly, there was no significant difference between gender and the level of despair. According to the research, it was determined that there is a negative and weak severe relationship between hopelessness and life satisfaction, there is a positive and violent relationship between fragility and despair, and there is a negative and weak relationship between fragility and life satisfaction. According to the results of the study, it is recommended that fragility can be studied not only in geriatric patients, but also in cancer patients aged 18 and over who have been diagnosed with cancer. According to the rates we obtained from the data on the disease, it is suggested that fragility can be examined in the most common cancer group.
The effect of fragility on hopelessness and life satisfaction in cancer patients
Keywords: Kanser; Kırılganlık; Onkoloji; Umutsuzluk; Yaşam Doyumu; Cancer; Despair; Fragility; Life Saturation; Oncology