Her iki kulaktan yapılan sesli uyarıların çınlama üzerindeki etkisi - Taşkesen, Ayça (İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Her iki kulağa birbirine yakın frekansta iki ayrı tonun sunulması ile "binaural beats" adı verilen üçüncü bir ton algılanır. Binaural beats uygulaması ile kişinin beyin dalgaları istenilen frekans aralığına sürüklenebilmektedir. Bu çalışma Teta ve Alfa binaural beatsin çınlama üzerindeki etkisini değerlendirmek için yapıldı. Devamlı kulak çınlaması olan 38 kişiye Teta ve 37 kişiye Alfa binaural beats uygulaması yapıldı. Toplam 110 kulak değerlendirildi. Teta için sağ-395 Hz ve sol-400 Hz saf ses; Alfa için sağ-395 Hz ve sol-405 Hz saf ses kullanıldı. Hastalar; tinnitus psikoakustik ölçümleri, Tinnitus Engellik Anketi (TEA), tinnitusta duyulan genel rahatsızlık ve tinnitusun uykuya, konsantrasyona, rahatlığa ve işitmeye etkileri görsel analog ölçek (GAÖ) skoru ile değerlendirildi. Değerlendirme süreci binaural beats uygulaması yapılmadan önce, klinikte yapıldıktan sonra ve katılımcının bir hafta düzenli kullanımından sonra olmak üzere üç aşamadan oluştu. Verilerin analizi için SPSS v24 istatistik paket programı kullanıldı. Alfa ve Teta binaural beats uygulamaları sonucunda; tinnitus genel rahatsızlık GAÖ skorunda, sağ-sol kulak gürlük eşitlemede, minimum maskeleme seviyesinde ve TEA puanında anlamlı azalma gözlendi. Teta binaural beats uygulaması ile tinnitus kaynaklı; uyku, konsantrasyon, rahat hissetme ve işitme problemleri GAÖ skorunda anlamlı azalma gözlendi. Alfa binaural beats ile tinnitus kaynaklı; uyku ve rahat hissetme problemleri GAÖ skorunda anlamlı azalma gözlendi. Çalışma sonucunda Teta binaural beats uygulamasının Alfa binaural beats uygulamasına göre TEA, tinnitus kaynaklı; uyku, konsantrasyon ve işitme problemlerinde daha etkili olduğu gözlendi. Teta binaural beats uygulamasının genel olarak hastaların yaşam kalitesi ve tinnitus algılarında olumlu yönde değişiklikler yarattığı değerlendirilmiş olup bu yöntemin bir terapi yöntemi olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.

By presenting two different tones with close frequencies to both ears, third tone called "binaural beats" is perceived. With the binaural beats technic, the brain waves can be dragged into the desired frequency range. This study was conducted to evaluate the effect of theta and alpha binaural beats on tinnitus. Theta binaural beats were applied to 38 people with permanent tinnitus and alpha to 37 people. In total 110 ears were evaluated. For theta binaural beats, right-395 Hz and left-400 Hz pure tones and for alpha right-395 Hz, left-405 Hz pure tones were used. The patients were evaluated with the tinnitus psychoacoustic measures, Tinnitus Handicap Inventory (THI) and the Visual Analog Scale (VAS) in accordance with the general discomfort at the tinnitus and the effects of tinnitus on sleep, consantration, comfortabilitiy and hearing. The evaluation process consisted of three stages: before the binaural beats application, after clinic application, and after the participant's use for 1 week. As a result of alpha and theta binaural beats applications, a significant decrease was observed in tinnitus discomfort general VAS score, right-left ear intensity equalization, minimum masking level and TEA score.With theta binaural beats application, a significant decrease was observed by VAS score on sleep, concentration, feeling comfortable and hearing problems due to tinnitus. With alpha binaural beats, a significant decrease was observed by VAS score sleeping and comfortability problems due to tinnitus. As a result of the study, THI indicated that theta binaural beats application was more effective than alpha on sleep, concentration and hearing problems due to tinnitus. It has been evaluated that theta binaural beats application creates positive changes in patients' quality of life and tinnitus perception in general, and it is thought that this method can be used as a therapy method.
The effect of auditory stimuli given to both ears on tinnitus
Keywords: Beyin Dalgaları; Binaural Beats; Kulak Çınlaması; Ses Terapisi; Tinnitus Engellilik Anketi; Binaural Beats; Brain Waves; Sound Therapy; Tinnitus; Tinnitus Handicap Invantory