Bariatrik cerrahi sonrası hastaların beslenme kalitelerinin uzun dönemde klinik ve antropometrik ölçümlere etkisi - Yurdakul, Cansu (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu çalışma bariatrik cerrahi sonrası takip edilen hastaların uzun dönemde beslenme kaliteleri, klinik bulguları ve antropometrik ölçüm sonuçlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma Eylül 2006 - Ocak 2012 tarihleri arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde LAGB uygulanan 115 morbid obez olgu üzerinde prospektif klinik çalışma olarak yürütülmüştür. Araştırmaya alınan hastaların preoperatif ve postoperatif 6.ay, 1.yıl ve 3.yılda beslenme kaliteleri, klinik bulguları ve antropometrik ölçümleri değerlendirilmiştir. İstatistiksel anlamlılık için Friedman Test, Cochran's Q test kullanılmış olup, p < 0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgularımızda, beslenme kalitesinin postop 6.aydan 3.yıla kadar p=0,000 düzeyinde anlamlı olduğu; preop dönemde normalin üzerinde olan antropometrik ölçümlerin ise postop 3.yılın sonunda normal değerlere gelerek anlamlı bulunduğu saptanmıştır (p=0,000, p=0,007). Klinik bulguların tümünün preop ve postop dönemde normal aralıklarda olup açlık kan şekeri, kreatinin, ürik asit, albümin, trigliserit, HDL , SGOT, SGPT, ALP , GGT , billirubin, WBC, lenfosit yüzdesi, PLT , hemoglobin, TSH, ST4, parathormon, prolaktin, insülin, ferritin ve C3 düzeylerindeki değişimin dönemler arasında anlamlı olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, LAGB uygulanan ve uzun dönemde takip edilen hastaların beslenme kalitesi, klinik bulguları ve antropometrik ölçümlerinde, preop döneme göre anlamlı düzelmeler saptanmıştır.

This study was conducted to evaluate the nutritional quality, clinical findings and antrometric measurement results of the patients in the long term follow-up after bariatric surgery. This study was conducted as a prospective clinic research on 115 morbid obese patients with LAGB at Ankara Numune Education and Research Hospital between 2006 September and 2012 January. Preoperative and postoperative nutritional quality, clinical findings and antropometric measurements of patients were evaluated in the 6th month, 1st year and 3rd year. Friedman Test, Cochran's Q test were used for statistical significance, p <0.05 was considered significant. In our findings, the nutritional quality was significant from postoperative 6 month to 3rd year at the p = 0.000 level; anthropometric measurements which were above normal in preop term were found out to be significant reaching the normal value. (p = 0.000, p = 0.007) at the end of the 3rd year. All the clinical findings were in the normal interval in preoperative and postoperative periods and the fasting blood glucose, creatinine, uric acid, albumin, triglycerides, HDL, SGOT, SGPT, ALP, GGT, bilirubin, WBC, lymphocyte percentage, PLT, hemoglobin, TSH, FT4, parathyroid hormone, prolactin, insulin, ferritin and changes in C3 level were found out to be significant among the terms. As a result, compared to the preop term, significant improvements were identified in the nutritional quality, clinical findings, and antropometric measurements results of the patients in the long term follow-up.
The effect of patients nutritional quality long term clinical and antropometric measurements after bariatric surgery
Keywords: Antropometrik Ölçüm; Bariatrik Cerrahi; Beslenme Kalitesi; Klinik Bulgular; Morbid Obezite; Antropometric Measurement; Bariatric Surgery; Clinical Findings; Morbid Obesity; Nutritional Quality