Sağlıklı genç yetişkinlerde yapılan işitsel beyin sapı cevapları ölçümlerinde LS CE-chirp ve click uyaranlarının cevaplarının cinsiyete göre karşılaştırılması - Taşdemir, Elifnur (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Bu tez çalışması click ve LS CE-Chirp uyaranları kullanılarak yapılan ABR değerlendirmesinde V. dalgaların latans ve amplitüd değerlerinin cinsiyetlere göre karşılaştırılması adına gerçekleştirildi. Çalışma Üsküdar Üniversitesi Güney Yerleşkesi`nde 40 kadın ve 31 erkek olmak üzere toplan 71 birey üzerinde yapıldı. Çalışmaya katılmaya gönüllü kişilere 80 dB nHL şiddet seviyesinde click ve LS CE-Chirp uyaranları kullanılarak ABR değerlendirilmesi yapıldı. Cinsiyetler arası karşılaştırma yapıldığında; kadınlarda her iki uyaranda da elde edilen V. dalgalardaki latans değeri anlamlı miktarda erkeklerden düşük (p<0.05), amplitüd değeri ise anlamlı bir farkla yüksek (p<0.05) gözlendi. Uyaranlar arası karşılaştırma yapıldığında ise; latans değerleri arasında her iki uyaran arasında anlamlı bir fark gözlenmezken LS CE-Chirp'te elde edilen amplitüd değeri anlamlı bir farkla yüksek bulunmuştur (p<0.05). Kadın ve erkek katılımcılar arasında elde edilen farklılıkların literatürde de belirtildiği gibi kafa çevresi büyüklüğü, işitsel nöral yolak uzunluğu ve cinsiyet hormonları kaynaklı olduğu düşünülmüştür. Ayrıca, LS CE-Chirp'te daha yüksek amplitüd elde edilmesi ise nöral senkronizasyonu click uyaranına göre daha çok gerçekleştirebilmesi sebebi ile olduğu düşünülmüştür. LS CE-Chirp uyaran kullanılmasının ABR dalgalarının yorumlanmasında daha düşük şiddet seviyelerinde V. dalga gözlemlenmesine imkan sağlayabildiği için eşik belirlemede kolaylık sağlayacağı düşünülmüştür.

This thesis study was carried out to compare the latency and amplitude value of wave V according to gender in the ABR evaluation using click and LS CE-Chirp stimuli. The study was carried out on 71 individuals, 40 females and 31 males, in Üsküdar University Southern Campus. ABR evaluation was performed using click and LS CE-Chirp stimuli at 80 dB nHL intensity level to people who volunteered to participate in the study. When comparing the genders; in women group, the latency values in the wave V obtained in both stimuli were significantly smaller (p<0.05) and the amplitude values were significantly higher (p<0.05). When comparing the stimuli; while no significant difference was observed between the latency values between the two stimuli, the amplitude value obtained in LS CE-Chirp was found to be significantly higher (p<0.05). The differences between male and female participants may be related to head circumference size, auditory neural pathway length and sex hormones, which are also mentioned in the literature. In addition, the higher amplitude obtained in LS CE-Chirp was thought to be due to its ability to perform neural synchronization better than the click stimulus. It was thought that the use of LS CE-Chirp stimulus would provide convenience in determining the threshold, as it allows the observation of wave V at lower intensity levels in the interpretation of ABR waves.
Comparison of LS ce-chirp and click stimuli in auditory brainstem responses according to gender in healthy young adults
Keywords: Cinsiyet; Click ABR; LS CE-Chirp ABR; Gender; Click ABR; LS CE-Chirp ABR