Ağrılı uyaran esnasında sağlıklı bireylerin elektroensefelogramda kognitif becerilerinin araştırılması - Manga, Merve (İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Bu çalışmanın amacı, verileri EEG ile kaydederek ağrının etkilerini anlamak ve karşılaştırmaktır. Çalışma için 18 sağlıklı katılımcı rastgele seçilmiştir. Bu doğrultuda güç spektrum analizi ve faz kilitlenmesi analizi yapılmıştır. Bu çalışmada katılımcılara TENS ile ağrı uygulaması yapılırken ve yapılmazken kayıtları kaydedilmiştir. Katılımcıların EEG kaydı sırasında spontane kaydı alınmıştır, görsel ve çalışan bellek olmak üzere iki ayrı paradigma ağrı ve ağrı olmadan tekrarlanmış ve yanıtlar kaydedilmiştir. Bu çalışma sonucunda çalışan bellekte ağrı esnasında delta yanıtlarının hedef uyaranda azalıp hedef olmayan uyaranda artarak kognisyonu bozduğunu gözlemlenmiştir (p=0,011). Ağrının delta yanıtlarını artırmasını beklerken görsel bellekte ise ağrı varlığında delta yanıtları azalarak kognitif becerileri olumsuz etkilemiştir. Çalışan bellekte ve görsel bellekte lokasyon faktöründe delta yanıtlarında anlamlı değişiklikler gözlemlenmiştir (p<0,001). Sonuç olarak TENS ile akut ağrı oluşturularak yapılan bu çalışmada ağrının delta yanıtlarını ve beraberinde kognitif becerileri olumsuz etkilediği gösterilmiştir. Bu çalışmanın önemi, TENS ile ağrı oluşturarak EEG'de beyin yanıtlarını inceleyen az çalışma olması açısından önemlidir. Bu çalışma gelecekteki bilimsel araştırma alanları ve toplulukları için belkemiği olacak umut verici sonuçlar göstermektedir. Gelecekteki araştırmalar için katılımcı grubu genç sağlıklı bireylerden farklı yaş ve sağlık geçmişine sahip bir gruba değiştirerek, araştırmanın ilişkisini araştırarak daha fazla araştırma yapılabilir.

The aim of this research is to understand and compare the effects of pain, by monitoring the data via an EEG. For the study eighteen healthy young individuals have been randomly selected as participants. The Power spectrum analysis and phase-locking analysis were conducted to determine the effect of TENS. The spontaneous recording of the participants was taken and repeated visual and memory paradigm with pain and without pain, and the responses were recorded. As a result of it has been observed that delta responses during pain in working memory decreased in the target stimulus and increased in the non-target stimulus, impairing cognition (p=0.011). Conversely, it was expected for pain to increase the delta responses, whereas it was observed delta responses have decreased in the presence of pain in visual memory and negatively affecting cognitive skills. We observed significant changes in the location factor in delta responses in working memory and visual memory (p<0.001). In conclusion, by creating acute pain with TENS, it is justified that pain negatively affects delta responses and cognitive skills. The significance of this study is one of few studies being conducted examining brain responses in EEG by creating pain with TENS. Subsequently the research shows promising results to be a backbone on future scientific research fields and communities. For improvements further research can be done by changing the participant group from young healthy individuals to a group with different age and health backgrounds, investigating the research's relationship.
Research on cognitive skills in electroencephalogramof HEALTHY individuals during painful stimuli
Keywords: Ağrı; Çalışan Bellek; Delta; EEG; Görsel Bellek; Delta; EEG; Pain; Visual Memory; Working Memory