Beta-bloker kullanan 50 yaş ve üstü hastaların medikal tedavilerinde kullanılan ilaçların araştırılması ve gruplandırılması - Bedirhanbeyoğlu, Sevim (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Hipertansiyon (HT) ülkemizde ve dünyada görülme sıklığı giderek artan ve neden olduğu komplikasyonlar sebebiyle toplum sağlığını tehdit eden oldukça önemli bir hastalıktır. Ülkemizde her 3 kişiden 1'inde hipertansiyon görülmektedir. 2000 yılı nüfus verilerine göre ülkemizde hipertansiyon görülen kişi sayısı yaklaşık 15 milyondur. Kadınlarda erkeklere göre daha yüksek oranda görülmektedir. DSÖ'ye (WHO) göre mevcut tüm antihipertansif ajanlar başlangıç tedavisi olarak seçilebilir. Ancak önemle belirtilen: sosyoekonomik faktörleri, kardiyovasküler risk faktörleri, eşlik eden hastalıkları ve olası ilaç etkileşimlerini göz önünde bulundurularak tedavinin buna göre bireyselleştirilmesinin gerekliliğidir. Yapılan çalışmamızda beta-bloker kullanan 50 yaş ve üzerindeki hastaların reçetelerinde bulunan diğer ilaçlar ile olan etkileşimlerinin ortaya çıkarılması hedeflenmektedir. Çalışmamıız retrospektif bir çalışmadır. Hastaların kişisel bilgileri ve özel durumları sorgulanmadan sadece Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) reçete bilgilerinden faydalanılarak hastaların beta-bloker kullanıldığı sırada en az üç kez aynı ilacı kullanmaları dikkate alınarak çalışma planlanmıştır. Beta-blokerlerin 9 farklı farmakolojik ilaç sınıfı(Antihipertansif, Diüretik, Antidiabetik, Antikoagülan, Kalp Glikoziti, Solunum İlaçları, Anti-Hiperlipidemik, Antideprasan, Mide İlaçları) ile etkileşimi dikkate alınmıştır. Hastalar 50 yaş ve üzeri kadın ve erkek olarak 100 kişi randomize seçilmiş, sosyo-demografik olarak hiçbir ayrım yapılmamıştır. Hastaların %80'i anti-hipertansif, %27'si diüretik, %33'ü antidiyabetik, %61'i antikoagülan, %3'ü kalp glikoziti, %47'si anti-hiperlipidemik, %30'u antideprasan, %60'ı mide ilaçları ve %13'ünün solunum ilaçları kullanıldığı tespit edilmiştir. Tedavide farmakolojik seçim en önemli unsur olsada hastaların birden fazla hastalık ve ilaç kullanmak zorunda olmaları tedavi planının ilaç-ilaç etkileşimi, ilaç-hastalık uyumu (HT-Beta Bloker, Diabetes Mellitus (DM)-Beta Bloker, Astım-Beta Bloker) açısından eczanede değerlendirilmesi sonucuna varıldı.

Hypertension is an illness which is increasing in prevalence not only in our country but also all around the world. Hypertension is also a serious illness which is threatening community health care via its complications. Hypertension is seen every one out of three people. According to the population data of the year 2000, the number of people who are suffering from hypertension in our country is 15 million. According to the WHO, all available antihypertensive agents can be chosen as an initiative cure. However, the importance here is to make the process individualized by taking into the consideration of socioeconomic factors, cardiovascular risk factors, coexisting diseases and probable drug interactions. In our study, it is targeted to uncover the interaction between the other medicine in the prescriptions of the people over 50 years who are using beta blockers. Our study is a retrospective study. Without interrogating the patients' private situations and personal information, by taking advantage of patients' prescription information only in Social Security Institution (SGK), the study is planned to take into consideration of patients' using the medicine at least three times during the use of beta blockers. It is considered that Beta blockers have an interaction of 9 pharmacological medicine categorization (Antihypertensive, Diuretic, Antidiabetic, Anticoagulant, Cardiac glycosides Respiration medicine, Antihyperlipidemic, Antidepressant, Stomach medicine). Over 50 years old patients are chosen randomly. They are not discriminated according to sociodemografically. It is confirmed that 80% of patients are using antihypertensive, 27% are using diuretic, 33% antidiabetic, 61% anticoagulant, 3% cardioglucosit, 47% antihyperlipidemic, 30% antidepressant, 60% stomach medicine, 13% respiration medicine. Although pharmacological selection is the most important factor in the treatment, the fact that patients have more than one disease and that they have to use drugs, the evaluation of the treatment plan in terms of drug-drug interaction, drug-disease compliance (HT-Beta Blocker, Diabetes Mellitus (DM)-Beta Blocker, Asthma-Beta Blocker) at the pharmacy is revealed.
Investigation of other drugs for treatments used by patients who are 50 year-old and older using b-blockers
Keywords: Beta-Bloker; Hipertansiyon; Polifarmasi; Yaşlı Nüfus; Beta Blocker; Hypertension; Polipharmacy; Old Population