Benjamin Constant: Özgürlük ve toplumsal sistem - Bodur, Kenan (İstanbul Medipol Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
On sekizinci yüzyılın sonlarında ve on dokuzuncu yüzyılın başında Fransa'da yaşanan tüm siyasi çalkantılara şahit olan Benjamin Constant (1767 -1830), İsviçre kökenli Fransız bir filozoftur. Gazeteci ve aktif politikacı kimliğiyle, Fransa'nın siyasi hayatı-na önemli katkılar sağlamıştır. Dönemin siyasi olaylarını yakinen müşahede eden Constant, Fransız Devrimi'nden sonra liberal görüşleri dile getiren ilk kişidir. Kendi-sini bu denli önemli kılan unsur, Constant'ın bireysel özgürlüklere verdiği önemin ya-nı sıra zorbalığa ve mutlak otoriteye karşı duruşudur. Fransız Devrimi'nden sonra or-taya çıkan özgürlük kavramını, kadimlerin ve modernlerin özgürlük anlayışlarındaki farklılıkları ortaya koyarak liberal düşünceye katkıda bulunmuştur. Constant, Aydın-lanma çağının önemli mimarlarından Jean- Jacques Rousseau'nun siyasi egemenlik fikrinin, devrim sonrası yönetimlerde uygulanmasının yanlışlığını ortaya koymuştur. Bu tezin amacı, Constant'ın kendi eserleri üzerinden bir literatür taraması yaparak, betimsel bir çalışma yapmaktır. Bu bağlamda, Constant'ın entelektüel biyografisinin yanı sıra, negatif özgürlük, siyasi egemenlik, toplumsal ve anayasal düzen üzerine neş-redilen önemli eserlerinin irdelenmesiyle literatüre bir nebze olsun katkı sağlanacağı düşünülmüştür.

Benjamin Constant (1767 -1830), who witnessed all the political upheavals that took place in France in the late eighteenth and early nineteenth centuries, was a French philosopher of Swiss origin. As a journalist and active politician, he made important contributions to the political life of France. Constant, who closely observed the poli-tical events of the period, was the first to express liberal views after the French Revo-lution. The element that makes him so important is Constant's emphasis on individual freedoms, as well as his stance against tyranny and absolute authority. He contribu-ted to liberal thought by putting the concept of freedom that emerged after the French Revolution and the differences in the understanding of freedom of the anci-ents and moderns. Constant revealed the inaccuracy of Jean- Jacques Rousseau's idea of political sovereignty, which was adopted in post-revolutionary administrations. The aim of this thesis is to conduct a descriptive study by making a literature review on Constant's own works. In this context, it is thought that Constant's intellectual biography, as well as his important works on negative freedom, political sovereignty, social and constitutional order would contribute to the literature.
Benjamin Constant: Liberty and social order
Keywords: Benjamin Constant; Liberalizm; Negatif Özgürlük; Fransız Devrimi; Anayasal Düzen; Benjamin Constant; Liberalism; Negative Freedom; French Revolution; Constitutional Order