Alzheimer hastalığında görsel-algısal beceriler ve bellek işlevleri arasındaki ilişki - Olgun, Feyza (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Alzheimer Hastalığı'nda (AH), bellek işlevleri ve görsel-uzamsal becerilerin hastalığın erken evresinden son evresine kadar farklı düzeylerde etkilendiği görülmektedir. Görsel algısal bozuklukların hafıza becerileri ile ilgili olabileceği yönünde çalışmalar bulunsa da kanıtlarda netlik bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı Alzheimer Hastalığında görülen görsel algısal beceriler ile bellek işlevleri arasındaki hastalık süreci içerisindeki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmamıza AH tanısı almış olup erken evrede olan 20 hasta alınmıştır. Retrospektif olarak yapılan araştırmamızda hastaların görsel algısını değerlendirmek için kullanılan Benton Çizgi Yönünü Belirleme Testi ve Yüz Tanıma Testinin, sözel epizodik hafızayı ölçmek için; Weschler Bağımsızlık Ölçeği alt testi olan Mantıksal Bellek Testinin, sözel bellek fonksiyonunu değerlendirmek için; Sözel Bellek Süreçleri Testinin (SBST), görsel belleği değerlendirmek için; WMS Görsel Üretim Alt Testinin ve global bilişsel becerileri değerlendirmek için Mini Mental Durum Değerlendirmesinin (MMSE), başlangıç ve ort. 1.6 yıllık takip sonrası yapılan 2. Nöropsikometrik sonuçları değerlendirilmiştir. Çalışmamızın bulgularına göre; görsel algısal beceriler ile MMSE gibi global kognitif ölçümler arasında ilişki bulunmazken, görsel algısal beceriler ile görsel bellek ve mantıksal bellek arasında pozitif bir ilişki olduğu görülmüştür. Görsel algısı bozuk olan hastalar ayrıca incelendiğinde ise bu hastaların başlangıçtaki sözel bellek puanlarının istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde görsel algısı bozuk olmayan hastalardan daha düşük olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak bulgularımız erken dönemde görsel becerileri bozuk olan AH'ların ileri evrelerde bellek işlevlerinde de daha kötü performans gösterebileceklerini göstermektedir. Bu bulguların kaynağı bellek ve görsel algısal sistemlerin heteromodal alanlarla foksiyonel şebekelerde ki bağlantısallıkları dolayımı ile olabilir.

It is seen that the symptoms seen in the clinical course of Alzheimer's Disease (AD): memory functions and visuospatial skills are affected at different levels from the early stage of the disease to the last stage. Although there are studies that visual perceptual disorders may be related to memory skills of temporal functions, the evidence is not clear. The main purpose of this study is to examine the relationship between visual perceptual skills and memory functions in Alzheimer's Disease. Twenty patients who were diagnosed with AD and were in the early stage were included in our study. In our retrospective study, Benton Line Orientation Test and Face Recognition Test, which were used to evaluate the visual perception of patients, were used to measure verbal episodic memory; To evaluate the verbal memory function of the Logical Memory Test, which is a subtest of the Weschler Independence Scale; Verbal Memory Processes Test (SBST), to evaluate visual memory; The WMS Visual Production Subtest and the Mini Mental State Assessment (MMSE) to assess global cognitive skills were used at baseline and mean. 2. Neuropsychometric results after 1.6 years of follow-up were evaluated. According to the findings of our study; While no correlation was found between visual perceptual skills and global cognitive measures such as MMSE, there was a positive relationship between visual perceptual skills and visual memory and logical memory. When the patients with visual perception disorder were examined separately, it was found that the initial verbal memory scores of these patients were statistically significantly lower than the patients without visual perception disorder. In conclusion, our findings show that AD's with impaired visual skills in the early stages may also perform worse in memory functions in the advanced stages. The source of these findings may be mediated by the connectivity of memory and visual perceptual systems in heteromodal domains and functional networks.
The relationship between visual-perceptional skills and memory functions in alzheimer's disease
Keywords: Alzheimer Hastalığı; Bellek; Görsel Algılama; Nöropsikolojik Testler; Alzheimer's Disease; Memory; Neuropsychological Tests; Visual Perception