Türk Ceza Hukuku'nda işkence suçu - Akkuzu, Nafiz (İstanbul Medipol Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
İşkence, geçmişten günümüze kadar uygulanan en utanç verici insan hakları ihlallerinin başında gelmektedir. İşkenceyi kısaca tanımlayacak olursak; bir kişiye karşı maddi ve manevi olarak acı ve ızdırap veren eylemlerde bulunulmasıdır. Tarihi insanlık kadar eski olan işkencenin uygulanması şüpheli veya sanığın suçunu ikrar etmesi, itirafta bulunması veya ondan bilgi alınması için olabileceği gibi işkence uygulanan kişinin cezalandırılması amacıyla da olabilir. Türk Ceza Hukuku'nda işkence suçunun değerlendirileceği bu çalışmamızın birinci bölümünde işkencenin tanımı, amacı, hukuki mahiyeti ve unsurları ile işkence suçu kavramı, işkence suçunun kanunlarda düzenlenme şekilleri ve tarihsel gelişimi incelenecektir. Birinci bölümümüzün son kısmında ise uluslararası belgelerde işkence kavramı ortaya konulacaktır. Çalışmamızın ikinci bölümünde ise; işkence suçunun benzer suçlardan farkı, işkence suçunda korunan hukuki yarar ile fail ve mağdur konularına ayrıntılı olarak değinilecektir. Çalışmamızın üçüncü bölümde ise; işkence suçunun unsurları, işkence suçunun yasak ifade alma ve sorgu yöntemleri ile ilişkisi, suçun özel görünüş şekilleri, işkence suçunun nitelikli unsurları ve işkence suçunun netice sebebiyle ağırlaşmış halleri incelenecektir. Çalışmamızın son bölümünde ise Türk Ceza Kanunu'nda işkence suçu ile ilgili düzenlemeler, işkence suçunun soruşturma ve kovuşturma usulü, işkence suçunun yaptırımı ile işkence suçunda zamanaşımı ve işkencenin önlenmesi irdelenecektir. Son olarak da sonuç kısmı yazılarak çalışmamız tamamlanacaktır.

Torture is the leading of the most embarrassing human rigths violations of the humanities that has been applied from past to present. If we describe torture briefly, torture is a kind of actions that give material and nonmaterial pain and afflict against a person. Torture that has history as old as humanity is applied to suspect and defendant with the aim of acknowledging, confessing his/her crime or obtaining information from that person. At the same time, it was applied to punish to person who exposed to torture. In the first section of this study where torture crime will be evaluated in Turkish Criminal Law; its definition, purpose, legal nature and elements of torture, the concept of torture crime, the ways of regulating torture crime in laws and its historical development will be examined. The concept of torture in international documents will be revealed in the last part of first section. In the second section of our study, the difference between the crime of torture and similar crimes, protected legal interest and issues of perpetrator and victim will be broadly given place. In the third section; elements of torture crime, torture's relationship with illegal taking statement and methods of examination, its special appearance forms, its qualified elements and its aggravated states due to result will be studied. In the last section of our study, regulations related to torture crime, procedure of prosecution and investigation of torture crime, torture crime's sanction and statute of limitations on torture crime and prevention of torture crime on Turkish Criminal Law will be addressed. Lastly, this study wil be completed by writing section of conclusion.
Torture crime in Turkish Criminal Law
Keywords: İşkence; İşkencenin Önlenmesi; Yasak İfade Alma ve Sorgu Yöntemleri; Torture; Prevention of Torture; Illegal Taking Statement and Methods of Examination