Acil ve elektif cerrahide hastaların anksiyete düzeylerinin ve hemşirelik bakım memnuniyetlerinin değerlendirilmesi - Özyürek, Hale (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2016)
Bu çalışma, acil ve elektif cerrahi girişim geçiren hastaların ameliyat öncesi ve sonrası anksiyete ve hemşirelik bakım memnuniyetin değerlendirilmesi amacı ile tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırma evrenini 1 Kasım 2015-1 Mart 2016 arasında acil ve elektif ameliyata alınan bireyler, örneklemini ise araştırmakriterlerini karşılayan ve araştırmanın amacı açıklanarak bilgilendirildikten sonra izin alınan toplam 281 hasta oluşturdu. Verilerin toplamasında '' Hasta Tanıtım Formu'', ''State- Trait Anxiety Inventory (STAI) I-II'' ve ''New Casttle Hemşirelik Bakım Memnuniyet Ölçeği (NHBMÖ)'' kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 21.0 paket programı ile tanımlayıcı istatistiksel metotlarının (Frekans, Yüzde, Ortalama, Standart sapma) yanı sıra Kolmogorov - Smirnov, Mann Whitney U test, Spearman Korelasyon Analizi ve Wilcoxon işaret testi kullanıldı. Hastaların ameliyat öncesi STAI puan ortalamalarında acil grubu 47,496±2,901, elektif grubu ise; 43,558±2,993 olarak saptandı. Acil ve elektif grubun ameliyat önce STAI puanları arasında anlamlılık mevcuttu. Elde edilen sonuçlara göre acil ameliyata alınan hastaların daha fazla anksiyete yaşadığı ve her iki grupta da ameliyat öncesi anksiyete düzeyinin daha yüksek olduğu, her iki grubunda ameliyat öncesi anksiyete düzeyinin ameliyat sonrasında anlamlı şekilde azaldığı saptandı. NHBMÖ'nde ise acil grubu 76,43±10,531 elektif grubu 78,651±9,481 olup, aralarında anlamlı bir ilişki saptanmadı. STAI II puanı ile ameliyat sonrası STAI I puanının HBMÖ ile korelasyonun da anlamlı ilişki saptandı. Bu sonuçlara göre hemşirelikten memnuniyet düzeyi arttıkça anksiyetenin azaldığı belirlendi. Araştırma sonuçlarına göre ameliyat öncesi ve sonrasında anksiyeteyi azaltmaya yönelik hemşirelik girişimlerinin yapılması önerilmektedir.

This study was performed descriptively in order to evaluate preoperative and postoperative anxiety and the nursing care satisfaction of the patients undergoing emergency and elective surgery. The research population was composed of individuals who were taken under emergency and elective surgery between 1 November 2015-1 March 2016; the study sample was composed of a total of 281 individuals who met the criteria and whose permissions were received after being informed by explaining the purpose of the study. ''Patient Identification Form'', ''State-Trait Anxiety Inventory (STAI) I-II'' and ''New Casttle Nursing Care Satisfaction Scale (NSNS)'' were used for the collection of the data. Kolmogorov - Smirnov, Mann-Whitney U test, Spearman correlation analysis and Wilcoxon signed rank test were used as well as SPSS 21.0 software package and descriptive statistical methods (frequency, percentage, mean, standard deviation) for the evaluation of the data. Preoperative STAI average score of the patients was detected as 47.496 ± 2.901 for the emergency group and 43.558 ± 2.993 for the elective group. Also, statistically significant decrease in preoperative and postoperative STAI average scores of both groups was determined. According to the obtained results, it was detected that patients who were taken under emergency surgery experienced more anxiety; both groups had higher anxiety level before the surgery, and preoperative anxiety level of both groups significantly decreased after the surgery. NSNS was found to be 76.43 ± 10.531 for the emergency group and 78.651 ± 9.481 for the elective group and no significant relationship was found between them. Significant relationship was detected in correlation of STAI II and postoperative STAI I score with NSNS. According to these results, it was determined that anxiety decreased by the increase in satisfaction level of nursing. According to the results of the study, it is suggested that nursing approaches to reduce preoperative and postoperative anxiety are carried out.
Evaluation of anxiety level of patients and nursing care satisfaction in elective and emergency surgery
Keywords: Anksiyete; Acil Cerrahi; Elektif Cerrahi; Ameliyat Öncesi Anksiyete; Ameliyat Sonrası Anksiyete; Hemşirelik Bakımı Memnuniyeti; Anxiety; Emergency Surgery; Elective Surgery; Preoperative Anxiety; Postoperative Anxiety; Nursing Care Satisfaction