Leap motion controller temelli exergame terapisinin geriatrik bireylerde el fonksiyonu, kognitif fonksiyon ve yaşam kalitesi üzerine etkisi - Akdemir, Simay (İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Çalışmanın amacı, Leap Motion Temelli Exergame Terapisinin, yaşlılarda el fonksiyonu, bilişsel fonksiyon ve yaşam kalitesi üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışmaya 50 yaş ve üzeri 30 ileri yetişkin birey dahil edildi ve randomize olarak Yapılandırılmış (Geleneksel) Egzersiz (YE) (n=15) ve Leap Motion Temelli Exergame Grubu (LMTE) adlı iki gruba bölündü. Yapılandırılmış egzersiz grubundaki katılımcılar, yapılandırılmış el egzersiz programını uygularken, LMTE grubundaki katılımcılar, ''Ergoaktif'' ve ''El EHA'' egzersiz uygulaması üzerinden el egzersizleri ve ince motor becerilere yönelik 30-45 dakika süren (toplam 16 seans), haftada 2 gün gerçekleştirilen seanslara katıldı. Katılımcılar, Kutu ve Blok Testi (BBT), Purdue Pegboard Testi (PPT), El dinamometresi, Duruöz El İndeksi (DHI), Stroop Testi, İleri ve Geri Sayı Menzili ve Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği-Yaşlı Modülü (WHOQOL-OLD) ölçekleri ile çalışmanın başlangıcı (T0), 8. hafta (T1) ve 16. hafta da (T2) değerlendirildi. Sonuçlarda, T1-T2 periyodu baz alındığında, yapılandırılmış egzersiz grubunda, Kutu ve Blok Testi, Purdue Pegboard Testi tüm parametreleri, Duruöz El İndeksi ve WHOQOL-OLD ölçeklerinde istatistiksel anlamlı fark vardır (p<0.05). T1-T2 periyodu baz alındığında, LMTE grubunda, Kutu ve Blok Testi, Purdue Pegboard Testi sağ, sol, çift el ve toplam skor, Duruöz El İndeksi ve WHOQOL-OLD ölçeklerinde istatistiksel anlamlı fark vardır (p<0.05). Zaman*Grup değerlendirmesinde herhangi bir fark yoktur (p>0.05). Sonuç olarak, Yapılandırılmış Egzersiz ve Leap Motion Temelli Exergame, yaşlılarda el fonksiyonu ve yaşam kalitesini iyileştirmede etkilidir.

The aim of the study is to evaluate the effect of leap motion based exergame therapy on hand function, cognitive function and quality of life in older adults. In this study, 30 older adults aged 50 years and older were included and were randomly divided into two groups as the Structured Exercise (SE) (n=15) and Leap Motion Based Exergame (LMBE) group (n=15). Participants in the SE Group performed a structured hand exercise program and Participants in the LMBE Group performed "ErgoActive" and "HandROM" exercise apps focusing on hand exercises and fine motor skills in the form of a 30 or 45-minute session (16 sessions total), 2 days a week, over 8 weeks. Participants were evaluated with Box and Block Test (BBT), Purdue Pegboard Test (PPT), Hand Dynamometer, Duruöz Hand Index (DHI), Stroop Test (ST), Digit Span Test (DST), and World Health Organization Quality of Life Instrument-Older Adults Module (WHOQOL-OLD) at the beginning of the study (T0), at 8th (T1), and 16th (T2) weeks after the study started. At the results, there are statistically significant differences in terms of BBT, all parameters of PPT, DHI, and WHOQOL-OLD in SE Group in favor of the T1-T2 period (p<0.05). There are statistically significant differences in terms of BBT, right, left, couple, and total scores of PPT, DHI, and WHOQOL-OLD in LMBE Group in favor of the T1-T2 period (p<0.05). In Time*Group evaluations, there are no differences (p>0.05). In conclusion, Structured Exercise and Leap Motion Based Exergame are effective on hand function and Quality of life in older adults.
Effect of the leap motion based exergame therapy on hand function, cognitive function and quality of life in geriatric population
Keywords: El Fonksiyonu; İleri Yetişkinler; Leap Motion Temelli Exergame; Yapılandırılmış Egzersiz; Yaşam Kalitesi; Hand Function; Leap Motion Based Exergame; Older Adults; Quality of Life; Structured Exercise