Morbid obez hastaların bariatrik cerrahi öncesi ve sonrası diyet alımlarının klinik sonuçlara ve antropometrik ölçümlere etkisi - Yılmaz, Süeda (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu çalışma bariatrik cerrahi uygulanan hastalarda bariatrik cerrahi öncesi ve sonrası hastaların diyet alımlarının, antropometrik ölçümlerine ve laboratuar sonuçlarına etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışma Eylül 2006 - Ocak 2012 tarihleri arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bariatrik cerrahi uygulanan 115 morbid obez olgu üzerinde prospektif klinik çalışma olarak yürütülmüştür. Bu araştırmada Laparaskopik Ayarlanabilir Gastrik Bant (LAGB) operasyonu geçiren hastalarla çalışılmıştır. Yaş aralığı 19-65 arası olan hastaların ortalama yaşı 36±9 yıldır. Malnütrisyonu değerlendirmek için Beslenmeye İlişkin Risk İndeksi (NRI) incelenmiştir. Preop dönemden postop dönemin 6.ayından 3.yılına kadar tüm dönemlerde, süt ve yumurta hariç diğer besinlerin (özellikle şekerli besinlerin) tüketiminde anlamlı bir azalma görüldüğü gibi toplam alınan enerji miktarında da anlamlı bir azalma tespit edilmiştir. Bu çerçevede preop antropometrik ölçüm değerleri normalin üzerinde iken postop dönemlerde normal seviyeye indiği saptanmıştır. Biyokimyasal ölçümlerde ise; preop dönemden sonra AKŞ, CRP, LDL ve trigliserit değerlerinin düştüğü, HDL değerinin arttığı gözlemlenmiştir (p<0,05). Sonuç olarak; takip edilen hastaların preop dönem sonrası diyet alımları, antropometrik ölçümleri ve laboratuar sonuçlarının anlamlı olarak düzeldiği görülmüştür.

This study bariatric surgery in patients dietary intake of patients after bariatric surgery, the effect of determining the effect on anthropometric measurements and laboratory values. This study in September 2006 - January 2012 in Ankara Numune Training and Research Hospital was conducted prospectively of clinical trials who had bariatric surgery for 115 morbid obesity patients. In this study, Laparoscopic Adjustable Gastric Band (LAGB) operation patients were studied. The age range of the patients were between 19-65, the median age was 36 ± 9. Related to Nutritional Risk Index to assess malnutrition (NRI) were examined. Exept milk and egg between preop and postop period to consumption of food (especially sugary food) was decrased and it gradually decrased again between 6.months and 3.years in postop period, and the intake of total enerji was decrased, too. Under this circumstances, while preop anthropometric measurements above the normal, it is determined that it is normal in the postop period. Biochemical measurements; after the preoperative period AKŞ, CRP, LDL and triglyceride levels have fallen, it has been observed that the increase in HDL levels (p<0,05). As a result; After the preoperative period, patients were followed has been shown to significantly improve diet intake, the anthropometric measurements and laboratory results.
The effect of antropometri?c measurements and cli?ni?cal results for morbi?d obesi?ty pati?ents consumpti?on of food before and after bari?atri?c surgery
Keywords: Bariatrik Cerrahi; Morbid Obez; Laparaskopik Ayarlanabilir Gastrik Bant; Besin Tüketimi; Malnütrisyon; Bariatric Surgery; Morbid Obesity; Laparoscopic Adjustable Gastric Band; Consumption of Food; Malnutrition