Dudak damak yarığı olan çocukların anatomik ve fizyolojik sorunları ile konuşma problemleri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Birol, Namık Yücel (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Bu araştırmada, dudak damak yarığı (DDY) olan çocukların oral anatomik ve fizyolojik sorunları ile konuşma problemleri arasındaki ilişki incelenmektedir. Çalışma grubu 3;2 – 15 yaş aralığında, DDY'si olan 40 çocuktan oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak DDY Değerlendirme Formu ve Nazometrik Değerlendirme Aracı (NADA) kullanılmıştır. Artikülasyon değerlendirmeleri için toplanan konuşma kayıtları Phon adı verilen bir yazılım programı ile analiz edilmiş, hem kayıtlar hem de analizler "Cleft Bank" adı altında bir veri tabanına aktarılmıştır. Verilerin istatistiksel analizleri için, IBM SPSS 20.0 programı kullanılmıştır. İstatistiksel analiz için Shapiro – Wilk Normallik Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Phi Korelayon Katsayısı kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, algılanan rezonans türü ile nazalans skorları arasında anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0,05). Çapraz kapanış ve sınıf III maloklüzyon ile lateralizasyon arasında, sınıf III maloklüzyon ile çift dudaksıllaştırma arasında, eksik diş ve sınıf III maloklüzyon ile dişsilleştirme arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (p<0,05).

This study investigates speech disorders related to oral anatomical and physiological problems in children with cleft lip and palate. The study group consists of 40 children with cleft lip and palate, ranging in age from 3;2 – 15. Turkish Cleft Lip and Palate (CLP) Assessment Form and Turkish Nasometric Assessment Tool (NADA) were used as data gathering tools. The speech recordings collected for the articulation evaluations were analyzed by a software program called Phon, both recordings and analyzes were transferred to a database called "Cleft Bank". IBM SPSS 20.0 program was used for statistical analysis of data. For statistical analysis, Shapiro - Wilk Normality Test, One - Way ANOVA and Phi Correlation Coefficient were used. As a result of the analyzes, a significant relationship was found between the perceived resonance type and the nasalance scores (p<0,05). A significant positive correlation was found between crossbite and lateralization; class III malocclusion and lateralization; class III malocclusion and bilabialization; missing teeth and dentalization; class III malocclusion and dentalization (p<0,05).
Investigation of speech disorders related to anatomical and physiological problems in children with cleft lip and palate
Keywords: Dudak Damak Anatomisi; Dudak Damak Fizyolojisi; Dudak Damak Yarığı; Konuşma Bozuklukları; Rezonans Bozuklukları; Velofarengeal Disfonksiyon; Cleft Lip Palate Anatomy; Cleft Lip Palate; Cleft Lip Palate Physiology; Resonance Disorders; Speech Disorders; Velopharyngeal Dysfunction